La patria interferida : nacionalismos y regionalismos en la España franquista
Geniola, Andrea
Ysàs, Pere, 1955-, dir.

Fecha: 2021
Resumen: "La patria interferida. Nacionalismos y regionalismos en la España franquista" investiga la dialèctica entre nació i regió i entre nacionalismes i regionalismes des de 1939 a 1977. Aquest estudi es planteja abordar aquesta qüestió des de una perspectiva múltiple, recolzant-se en las modernes teories desenvolupades pels estudis sobre nació i nacionalismes. En primer lloc, interpretant la nació com a relat. En segon lloc, aprofitant el Gir Espacial que observa la qüestió nacional a partir de l'àmbit local, i regional en particular. En tercer lloc, analitzant aquests fenòmens com a necessitats de ser reproduïts i retro-alimentats de manera permanent. En quart lloc, partint de la crítica a l'ús de la història en la construcció i reproducció de la nació. L'estudi fa servir múltiples fonts, tant primàries com secundaries. A l'ensems de les fonts d'arxiu consultades i de les referències contingudes en el estat de la qüestió, aquesta recerca compta amb un tercer tipus de font, que rastreja el debat cultural, polític i intel·lectual de perfil historicista i assagístic. El resultats de la tesi posen de manifest com també les identitats nacionals d'Estat, siguin franquistes o anti-franquistes, estan impregnades de profunds elements essencialistes i etno-culturals. A més a més, la regió i el regionalisme juguen un important paper en el recolzament a la integritat dels relats nacionals i de la seva reproducció.
Resumen: "La patria interferida. Nacionalismos y regionalismos en la España franquista" investiga la dialéctica entre nación y región y entre nacionalismos y regionalismos de 1939 a 1977. Este estudio pretende abordar esta cuestión desde una perspectiva múltiple, apoyándose en las modernas teorías desarrolladas por los estudios sobre la nación y los nacionalismos. En primer lugar, mirando a la nación como un relato. En segundo lugar, haciendo uso del Giro Espacial que observa la cuestión nacional a partir del ámbito local, y regional en particular. En tercer lugar, analizando estos fenómenos como si necesitaran ser perpetuamente alimentados y reproducidos. En cuarto lugar, partiendo de la crítica al uso de la historia en la construcción y reproducción de la nación. El estudio utiliza múltiples fuentes, tanto primarias como secundarias. Además de las fuentes de archivo consultadas y de las referencias contenidas en el estado de la cuestión, esta investigación cuenta con un tercer tipo de fuente, que rastrea el debate cultural, político e intelectual de perfil historicista y ensayístico. Se ha puesto de manifiesto que incluso las identidades nacionales del Estado, ya sean franquistas o antifranquistas, están impregnadas de profundos elementos esencialistas y etno-culturales. Además, la región y el regionalismo desempeñan un importante papel en el apoyo a la integridad de los relatos nacionales y de su reproducción y alimentación.
Resumen: "The interfered homeland. Nationalisms and regionalisms in Francoist Spain" investigates the dialectic between nation and region and between nationalisms and regionalisms from 1939 to 1977. This study aims to approach this question from a multiple perspective, drawing on the modern theories developed by studies on the nation and nationalisms. Firstly, by looking at the nation as a narrative. Secondly, by making use of the Spatial Turn that looks at the national question from local, and regional, dynamics in particular. Thirdly, by analysing these phenomena as if they need to be perpetually nurtured and reproduced. Fourth, by criticizing the use of history in the construction and reproduction of the nation. The study uses multiple sources, both primary and secondary. In addition to the archival sources consulted and the references contained in the state of the question, this research has a third kind of source, going through the cultural and political debate from an intellectual perspective with a historicist and essayistic profile. As a result, even the national identities of the state, both Francoist or anti-Francoist, are filled by deep essentialist and ethno-cultural elements. Moreover, the region and regionalism play an important role in supporting the integrity of national narratives and their reproduction.
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social
Derechos: ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Lengua: Castellà
Colección: Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social
Documento: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Materia: Franquisme ; Franquismo ; Francoism ; Nacionalisme ; Nacionalismo ; Nationalism ; Regionalisme ; Regionalismo ; Regionalism ; Ciències Humanes

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/673702


1072 p, 5.1 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2022-04-05, última modificación el 2022-12-19



   Favorit i Compartir