Història corrupció política a l'Espanya contemporània : I Congrés Internacional d'història de la corrupció política a l'Espanya contemporània (segles XIX-XXI)
Universitat Autònoma de Barcelona. Grup d'Història del Parlamentarisme

Título variante: History of the political corruption in Modern Spain : I international congress on history of the political corruption in modern and contemporary Spain (19th to 21st centuries)
Título variante: Historia corrupción política en la España contemporánea : I Congreso Internacional de historia de la corrupción política en la España contemporánea (siglos XIX-XXI)
Fecha: 2016
Resumen: El Born Centre de Memòria i cultura ha encarregat l'organització d'un Congrés internacional d'història de la corrupció política a l'Espanya contemporània (segles XIX-XXI) al Grup d'Història del Parlamentarisme (Universitat Autònoma de Barcelona), que en els darrers anys ha impulsat amb determinació aquesta línia d'investigació des d'una perspectiva innovadora i transnacional. En l'organització també hi participa la Diputació de Barcelona i l'Institut de Ciències Polítiques i Socials. Aquesta línia d'investigació, i el mateix congrés, s'inscriu en les activitats de la xarxa International Scientific Coordination Network (GDRI) Politics & Corruption. Es tracta d'una xarxa internacional formada per investigadors francesos, alemanys, romanesos i espanyols, entre d'altres. En referència al Congrés, cerquem una reflexió oberta a diferents disciplines científiques per tal d'analitzar la corrupció política més enllà del present i de la política institucional. Avui més que mai sembla pertinent posar el focus d'interès en la història de la corrupció. Els escàndols polítics omplen les pàgines de l'actualitat i constitueixen una de les xacres de la nostra societat. Però aquestes males pràctiques no són noves, troben les seves arrels en el temps, prenent nous significats a partir de la implantació del liberalisme i de les noves assemblees parlamentàries. Els canvis polítics, socials i culturals que es produïren amb les revolucions liberals de finals del segle XVIII i principis del XIX produïren una transformació profunda de la societat i de la política, una nova definició de l'esfera pública i privada, dels valors i de les idees de virtut i de correcció política.
Resumen: El Born Centre de Memòria i Cultura has assigned this international congress on political corruption in modern and contemporary Spain (19th to 21st centuries) to Parliamentarism History Group (Universitat Autònoma de Barcelona), which has in recent years been working on this topic from innovative and transnational perspectives. The organization is also formed by Diputació de Barcelona and l'Institut de Ciències Polítiques i Socials. These investigations, and the congress itself, are included in the activities of the network International Scientific Coordination Network (GDRI) Politics & Corruption, which is composed by French, German, Romanian and Spanish scholars, among others. The Congress is seeking to analyse political corruption through different scientific disciplines and beyond present-day and institutional politics. The history of corruption is a topical subject right now, with constant scandals setting the political agenda and filling the pages of newspapers. But such scourges of our society are not new malpractices. They are rooted far back in time. For instance, during early liberalism and the implementation of parliamentary assemblies, such conducts acquired new meanings. In the late eighteenth and early nineteenth century, major social, cultural and political changes redefined the public and private spheres, and the principles and ideas of virtue and political correctness.
Resumen: El Born Centre de Memòria i Cultura ha encargado la organización de un Congreso internacional sobre corrupción política en la España Contemporánea (siglos XIX - XXI) al Grup d'Història del Parlamentarisme (Universitat Autònoma de Barcelona), que en los últimos años ha impulsado con determinación esta línea de investigación desde una perspectiva innovadora y transnacional. La organización también está compuesta por la Diputación de Barcelona y l'Institut de Ciències Polítiques i Socials. Esta línea de investigación, y el mismo congreso, forman parte de las actividades de la red International Scientific Coordination Network (GDRI) Politics & Corruption, una red internacional formada por investigadores franceses, alemanes, rumanos y españoles, entre otros. El congreso trata de potenciar una reflexión abierta a diferentes disciplinas científicas para analizar la corrupción política más allá del presente y de la política institucional. Hoy más que nunca parece pertinente poner el foco de interés en la historia de la corrupción. Los escándalos políticos llenan las páginas de actualidad y constituyen una de las lacras de nuestra sociedad. Pero estos malos hábitos no son nuevos, encuentran sus raíces en el tiempo, adquiriendo nuevos significados a partir de la implantación del liberalismo y de las nuevas asambleas parlamentarias. Los cambios políticos, sociales y culturales que se produjeron con las revoluciones liberales de finales del siglo XVIII y principios del XIX provocaron una transformación profunda de la sociedad y de la política, una nueva definición de la esfera pública y privada, de los valores y de las ideas de virtud y de corrección política.
Derechos: Tots els drets reservats.
Lengua: Català, castellà i anglès
Documento: Altres ; Pàgines web
Materia: Espanya ; Política i govern ; S. XIX-XX ; Corrupció política ; Corrupción política ; History of the political corruption ; España ; Spain
Publicado en: Congrés Internacional d'Història de la Corrupció Política a l'Espanya Contemporània (segles XIX-XXI). Bellaterra, Catalunya, 1r : 2016



28.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Contribuciones a jornadas y congresos > Materiales promocionales
Documentos gráficos y multimedia > Páginas web

 Registro creado el 2022-06-07, última modificación el 2023-11-17



   Favorit i Compartir