Ecologia [100854]
Retana Alumbreros, Javier
Claramunt López, Bernat
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Títol variant: Ecology
Títol variant: Ecología
Data: 2022-23
Resum: L'ecologia en la titulació: Es tracta d'una assignatura de primer curs que introdueix l'alumne en els conceptes i mètodes més bàsics de l'ecologia. Fa èmfasi especial en les relacions dels organismes amb el medi físic, l'estructura i la dinàmica de les poblacions i les comunitats i la transferència de matèria i energia dins les comunitats. Els aspectes metodològics són tractats de forma somera atès que són l'objecte de l'assignatura de Prospecció del Medi Natural, que els estudiants cursaran simultàniament. En cursos posteriors, l'estudiant completarà aquests coneixements amb una visió més global de l'ecologia a l'assignatura de Ciències de la Biosfera. També rebrà coneixements relacionats amb l'ecologia, els seus mètodes i les seves aplicacions en assignatures com Biologia de la Conservació, Anàlisi de Cartografia Ambiental, Ecologia Microbiana, Valoració d'Espècies i Ecosistemes, i Anàlisi de la Vegetació, de tercer curs; i l'assignatura optativa Ecologia Forestal, de quart curs. L'objectiu principal de l'assignatura és proporcionar la formació bàsica per a l'estudi de l'estructura i el funcionament dels sistemes naturals en tres nivells d'organització bàsics: 1. Poblacions: formant l'alumne en el concepte de població i les seves accepcions, i introduint-lo en les 1 1. Poblacions: formant l'alumne en el concepte de població i les seves accepcions, i introduint-lo en les tècniques de mostreig de l'abundància d'organismes, i de seguiment i modelització de la dinàmica de les poblacions. 2. Comunitats: ensenyant l'alumne a avaluar l'estructura de les comunitats, les relacionsfuncionals entre espècies (competència interespecífica, depredació, simbiosi) i les seves manifestacions a nivell de comunitat (xarxes tròfiques); i a analitzar la seva dinàmica en el temps (successió i pertorbacions) des dels diversos punts de vista de l'ecologia històrica i actual. 3. Ecosistemes: Introduint l'alumne en els intercanvis de matèria i energia a les xarxes tròfiques, com a pas previ a l'estudi dels cicles biogeoquímics que es durà a terme a l'assignatura de Ciències de la Biosfera.
Resum: The ecology in the degree: It is a first-year course that introduces students to the most basic concepts and methods of ecology. It emphasizes the relationships of organisms with the physical environment, the structure and dynamics of populations and communities, and the transfer of matter and energy within communities. The methodological aspects are treated in a shallow way since they are the object of the Natural Environment Prospection subject, which the students will attend simultaneously. In subsequent courses, the student will complete this knowledge with a more global vision of ecology in the subject of Biosphere Sciences. They will also receive knowledge related to ecology, its methods and applications in subjects such as Conservation Biology, Environmental Cartography Analysis, Microbial Ecology, Assessment of Species and Ecosystems, and Vegetation Analysis, third year; and the elective course Forest Ecology, fourth year. The main objective of the subject is to provide basic training for the study of the structure and functioning of natural systems at three basic levels of organization: 1 Populations: training the student in the concept of population and its meanings and introducing it in the techniques of sampling the abundance of organisms, and monitoring and modelling the dynamics of populations. Communities: teaching the student to evaluate the structure of the communities, the functional relationships between species (interspecific competition, depredation, symbiosis) and their manifestations at community level (trophic networks); analyse its dynamics in time (succession and disturbances) from the different points of view of historical and current ecology. Ecosystems: introducing the student in the exchanges of matter and energy in trophic networks, as a preliminary step to the study of the biogeochemical cycles that will be carried out in the subject of Biosphere Sciences.
Resum: La ecología en la titulación: Se trata de una asignatura de primer curso que introduce al alumno en los conceptos y métodos más básicos de la ecología. Hace énfasis en las relaciones de los organismos con el medio físico, la estructura y la dinámica de las poblaciones y las comunidades y la transferencia de materia y energía dentro de las comunidades. Los aspectos metodológicos son tratados de forma somera dado que son el objeto de la asignatura de Prospección del Medio Natural, que los estudiantes cursarán simultáneamente. En cursos posteriores, el estudiante completará estos conocimientos con una visión más global de la ecología en la asignatura de Ciencias de la Biosfera. También recibirá conocimientos relacionados con la ecología, sus métodos y sus aplicaciones en asignaturas como Biología de la Conservación, Análisis de Cartografía Ambiental, Ecología Microbiana, Valoración de Especies y Ecosistemas, y Análisis de la Vegetación, de tercer curso; y la asignatura optativa Ecología Forestal, de cuarto curso. El objetivo principal de la asignatura es proporcionar la formación básica para el estudio de la estructura y el funcionamiento de los sistemas naturales en tres niveles de organización básicos: 1 Poblaciones: formando al alumno en el concepto de población y sus acepciones, y introduciéndolo en las técnicas de muestreo de la abundancia de organismos, y de seguimiento y modelización de la dinámica de las poblaciones. Comunidades: enseñando al alumno a evaluar la estructura de las comunidades, las relaciones funcionales entre especies (competencia interespecífica, depredación, simbiosis) y sus manifestaciones a nivel de comunidad (redes tróficas); yanalizar su dinámica en el tiempo (sucesión y perturbaciones) desde los diversos puntos de vista de la ecología histórica y actual. Ecosistemas: Introduciendo el alumno en los intercambios de materia y energía en las redes tróficas, como paso previo al estudio de los ciclos biogeoquímicos que se llevará a cabo en la asignatura de Ciencias de la Biosfera.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Biologia Ambiental [2500251]
Pla d'estudis: Grau en Biologia Ambiental [813]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 110.3 KB

Anglès
6 p, 109.0 KB

Castellà
6 p, 109.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2022-07-08, darrera modificació el 2023-01-22



   Favorit i Compartir