Identitat, Diferència i Desigualtat [105808]
Alvarez Mora, Maria Bruna
Aiello-Cabrera, Emilia
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Identity, Difference and Inequality
Títol variant: Identidad, Diferencia y Desigualdad
Data: 2022-23
Resum: L'objectiu de l'assignatura Identitat, Diferència i Desigualtat és oferir un aprofundiment d'anàlisi basada en l'afirmació de l'existència d'una humanitat compartida i a l'hora diversa. En les diverses societats humanes es desenvolupen diferents identitats socials basades en una combinació entre característiques atribuïdes i aconseguides. Freqüentment, aquestes identitats diverses es converteixen en desigualtats i s'organitzen segons formes d'estratificació, sent els exemples més obvis la classe social, el gènere i la raça. Aquestes i altres característiques determinen la posició de les persones en el sistema d'estratificació social i, al seu torn, reflecteixen privilegis i restriccions per accedir als recursos limitats. La mesura en què la posició de les persones en el sistema d'estratificació determina les seves oportunitats de vida, inclosos els ingressos, l'educació, l'accés a la feina i la salut, depèn, entre altres coses, del sistema de desigualtat social i de la concentració de privilegis combinats amb sistema d'estratificació obert o tancat. Aquest curs es divideix en dos blocs. El primer bloc, d'Antropologia, analitzarà els processos en què les diferències es converteixen en desigualtats, les seves principals àrees d'estudi i algunes de les seves aplicacions al món contemporani. Es tracta d'il·lustrar etnogràficament la diversitat cultural humana, discutir conceptes i explicacions teòriques sobre la mateixa, abordar alguns textos d'autors clau -tant clàssics com contemporanis- i reflexionar críticament al voltant de la identitat, les identitats, l'estudi científic de les diferències socioculturals i de la construcció de la desigualtat, així com desenvolupar perspectives crítiques per construir una convivència igualitària. Pretén també aproximar-se a una forma de mirar i analitzar el món d'una manera respectuosa amb les diferents cultures i societats. El segon bloc, de Sociologia, analitzarà el fonament, el sorgiment, la reproducció i les conseqüències de l'estratificació social i la desigualtat social, basant-nos en diferents teories sociològiques i en una varietat d'estudis empírics per a proporcionar informació sobre el sistema d'estratificació social a Europa i Espanya, sempre mantenint, transversalment, un enfocament de gènere. 1.
Resum: Course objectives The objective of the Course Identity, Difference and Inequality is to offer an in-depth approach the perspective of analysis based on the assertion of the existence of a shared and diverse humanity. In different human societies different social identities are developed based on a combination of attributed and achieved characteristics. Frequently, these diverse identities become inequalities and are organized according to forms of stratification, the most obvious examples being social class, gender, and race. These and other characteristics determine the position of people in the system of social stratification and, in turn, reflect privileges and restrictions on access to limited resources. The extent to which people's position in the stratification system determines their life opportunities, including income, education, access to employment, and health, depends, among other things, on the system of social inequality and on the concentration of privileges combined with open or closed stratification systems. This course is divided into two blocks. The first block, Anthropology, will analyse the processes in which differences become inequalities, their main areas of study and some of their applications in the contemporary world. It is about ethnographically illustrating human cultural diversity, discussing concepts and theoretical explanations about it, addressing some texts by key authors -both classical and contemporary- and critically reflecting on identity, identities, the scientific study of sociocultural differences and the construction of inequality, as well as developing critical perspectives to build an egalitarian coexistence. It also aims to approach a way of looking at and analysing the world in a way that is respectful of different cultures and societies. The second block, Sociology, will analyse the foundation, emergence, reproduction, and consequences of social stratificationand social inequality, based on different sociological theories and a variety of empirical studies to provide information about the system of social stratification in Europe and Spain, always 1 studies to provide information about the system of social stratification in Europe and Spain, always maintaining, transversally, a gender approach.
Resum: El objetivo de la asignatura Identidad, Diferencia y Desigualdad es ofrecer una profundización de análisis basada en la afirmación de la existencia de una humanidad compartida a la vez que diversa. En las diversas sociedades humanas se desarrollan diferentes identidades sociales basadas en una combinación entre características atribuidas y conseguidas. Frecuentemente, estas identidades diversas se convierten en desigualdades y se organizan según formas de estratificación, siendo los ejemplos más obvios la clase social, el género y la raza. Estas y otras características determinan la posición de las personas en el sistema de estratificación social y, a su vez, reflejan privilegios y restricciones para acceder a los recursos limitados. La medida en que la posición de las personas en el sistema de estratificación determina sus oportunidades de vida, incluidos los ingresos, la educación, el acceso al trabajo y la salud, depende, entre otras cosas, del sistema de desigualdad social y de la concentración de privilegios combinados con sistema de estratificación abierto o cerrado. Este curso se divide en dos bloques. El primer bloque, de Antropología, analizará los procesos en que las diferencias se convierten en desigualdades, sus principales áreas de estudio y algunas de sus aplicaciones en el mundo contemporáneo. Se trata de ilustrar etnográficamente la diversidad cultural humana, discutir conceptos y explicaciones teóricas sobre la misma, abordar algunos textos de autores clave -tanto clásicos como contemporáneos y reflexionar críticamente en torno a la identidad, las identidades, el estudio científico de las diferencias socioculturales y de la construcción de la desigualdad, así como desarrollar perspectivas críticas para construir una convivencia igualitaria. Pretende también aproximarse a una forma de mirar y analizar el mundo de una manera respetuosa con las diferentes culturas y sociedades. 1 El segundo bloque, de Sociología, analizará el fundamento, el surgimiento, la reproducción y las consecuencias de la estratificación y la desigualdad social, basándonos en diferentes teorías sociológicas y en una variedad de estudios empíricos para proporcionar información sobre el sistema de estratificación social en Europa y España, siempre manteniendo, transversalmente, un enfoque de género.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Estudis Socioculturals de Gènere [2503878]
Pla d'estudis: Grau en Estudis Socioculturals de Gènere [1444]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
10 p, 125.6 KB

Anglès
10 p, 124.1 KB

Castellà
10 p, 125.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2022-07-08, darrera modificació el 2024-02-26



   Favorit i Compartir