(In)justícia espacial i zona de sacrifici : el cas de Quintero-Puchuncaví, Regió de Valparaíso, Xile
Madrid Arancibia, Pablo
Albet i Mas, Abel, 1963-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Universitat Autònoma de Barcelona

Título variante: Spatial (in)justice and sacrifice zone : the case of Quintero-Puchuncaví, Valparaiso Region, Chile
Publicación: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2021-2022
Resumen: El treball següent consisteix en l'exploració d'una interrelació entre justícia espacial i zona de sacrifici a Xile, on en una primera instància, s'elabora un marc conceptual d'ambdues nocions amb l'objectiu de presentar les genealogies i les aportacions teòriques des de diferents angles. En aquest marc, la justícia espacial actua com a substrat d'anàlisi ja que contribueix a visibilitzar de manera critica els desequilibris socioespacials que tenen lloc a diferents escales. En segona instància, es presenta un cas d'estudi a escala local d'una zona de sacrifici a la regió de Valparaíso, ubicada a la zona central de Xile, analitzant un clúster industrial localitzat a les comunes de Quintero i Puchuncaví. En aquest apartat, s'exposa el context històric i geogràfic de l'àrea en qüestió, els actors implicats en la creació gradual d'un complex industrial altament contaminant i finalment les conseqüències socioambientals de les emissions emanades per aquest conglomerat d'activitats industrials del sector primari. D'aquesta manera es pretén demostrar la progressiva consolidació d'una geografia de la desigualtat basat en les idees de "progrés i desenvolupament" econòmic amb greus repercussions negatives en la salut i el benestar de la població local, en el deteriorament dels ecosistemes terrestres i marins i en el conjunt de la biodiversitat circumscrita a l'àrea presentada, fet que comporta un exemple evident de (in)justícia espacial.
Resumen: El siguiente trabajo consiste en la exploración de una interrelación entre justicia espacial y zona de sacrificio en Chile, donde en una primera instancia, se elabora un marco conceptual de ambas nociones con el objetivo de presentar sus genealogías y aportes teóricos desde diferentes ángulos. En este marco, la justicia espacial actúa como sustrato de análisis ya que contribuye a visibilizar de forma critica los desequilibrios socioespaciales que acontecen en diferentes escalas. En segunda instancia, se presenta un caso de estudio a escala local de una zona de sacrificio en la región de Valparaíso, ubicada en la zona central de Chile, analizando un clúster industrial localizado en las comunas de Quintero y Puchuncaví. En este apartado, se expone el contexto histórico y geográfico del área en cuestión, los actores implicados en la creación paulatina de un complejo industrial altamente contaminante y finalmente las consecuencias socioambientales de las emisiones emanadas por este conglomerado de actividades industriales del sector primario. De esta forma se pretende demostrar la progresiva consolidación de una geografía de la desigualdad basado en las ideas de "progreso y desarrollo" económico con graves repercusiones negativas en la salud y bienestar de la población local, en el deterioro de los ecosistemas terrestres y marinos y en el conjunto de la biodiversidad circunscrita en el área presentada, lo que conlleva a un ejemplo evidente de (in)justicia espacial.
Resumen: The following writing consists of the exploration of an interrelation between spatial justice and sacrifice zone in Chile, where, in the first place, a conceptual framework of both notions is elaborated with the objective of presenting their genealogies and theoretical contributions from different angles. In this framework, spatial justice acts as a substrate for analysis since it contributes to making critically visible the socio-spatial imbalances that occur on different scales. Secondly, a case study is presented at a local scale of an area designated as a sacrifice zone in the Valparaíso region, analyzing an industrial cluster located in the communes of Quintero and Puchuncaví. In this section, the historical and geographical context of the area in question is exposed, as well as the actors involved in the gradual creation of a highly polluting industrial complex and finally the socio-environmental consequences of the emissions emanating from this conglomerate of industrial activities of the primary sector. In this way, it is intended to demonstrate the progressive perpetuation of a geography of inequality based on the ideas of economic "progress and development" with serious negative repercussions on the health and well-being of the local population, on the deterioration of terrestrial and marine ecosystems and on the set of biodiversity confined to the area presented, which leads to an obvious example of spatial (in)justice.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Castellà
Titulación: Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial [2503710]
Plan de estudios: Grau en Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial [1390]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Justícia espacial ; Zona de sacrifici ; Indústria ; Contaminació ; Quintero ; Puchuncaví ; Xile ; Justicia espacial ; Zona de sacrificio ; Industria ; Contaminación ; Chile ; Spatial justice ; Sacrifice zone ; Industry ; Pollution



44 p, 1.9 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado

 Registro creado el 2022-07-21, última modificación el 2023-09-09



   Favorit i Compartir