Web of Science: 6 citas, Scopus: 6 citas, Google Scholar: citas,
Removal of Listeria monocytogenes biofilms on stainless steel surfaces through conventional and alternative cleaning solutions
Mazaheri, Tina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Cervantes Huaman, Brayan Roger Hector (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Turitich, Libni (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Fecha: 2022
Resumen: Conventional treatments are not effective enough to completely remove Listeria monocytogenes biofilms from surfaces, thus implying the presence of certain persistent bacterial forms. In this study, eleven treatments (i. e. two enzymatic agents applied at two different temperatures and concentrations, two alkaline cleaners and one acid detergent) were used to remove mature L. monocytogenes S2-bac biofilms. A combined treatment was then selected for its application to four different L. monocytogenes strains (i. e. CECT 5672, CECT 935, S2-bac, EDG-e). Effectivity of the treatments was evaluated quantitatively using TEMPO and qualitatively by direct epifluorescent microscopy (DEM). Bacterial detachment obtained after the application of acid, alkaline and chlorinated alkaline treatments were 6. 03, 6. 24 and 4. 76 Log CFU/cm, respectively. Enzymatic treatments applied at 50 °C obtained the greatest detachment and biocidal activity. The results derived from the observation of the remaining biofilm structure by DEM proved that conventional treatments were unable to completely remove conformed structures with the potential risk this entails. Last, the application of a combined treatment using a chlorinated alkaline cleaner followed by an enzymatic treatment enhanced the dispersal of the bacterial cells from surfaces, thus consolidating this as a good option to recommend for the 5-step cleaning procedure.
Ayudas: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades RTI2018-098267-R-C32
Nota: Altres ajuts: acords transformatius de la UAB
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicado en: International Journal of Food Microbiology, Vol. 381 (16 2022) , p. 109888, ISSN 1879-3460

DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109888
PMID: 36058130


9 p, 4.2 MB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2022-09-23, última modificación el 2023-03-30



   Favorit i Compartir