Secuenciación de nueva generación en el estudio de las radiaciones alpinas : los géneros Saussurea y Jurinea
Herrando-Moraira, Sonia
Susanna de la Serna, Alfonso, dir.
Garcia-Jacas, Núria, dir.
Galbany-Casals, Mercè, dir.

Data: 2022
Resum: S'han investigat dos de les grans radiacions o de diversificació d'espècies dins la família Compositae distribuïdes per tot l'Hemisferi Nord: el gènere Jurinea (200 espècies) i el gènere Saussurea (400-500 espècies). L'estudi s'ha realitzat mitjançant l'extracció de dades filogenómiques, morfològiques, ecològiques i paleoclimàtiques. S'han aconseguit superar dos dels majors reptes en aquesta mena d'estudis: (1) reunir un mostreig gairebé complet d'espècies, amb prop de 200 en el cas de Jurinea i prop de 400 per a Saussurea; (2) obtenir filogènies estadísticament recolzades de tots dos gèneres. Els resultats obtinguts suggereixen que en el cas de Jurinea, el canvi brusc en el clima cap a condicions més fredes i seques produït en la transició del Pliocè al Pleistocè va ser el principal desencadenant de la radiació. Pel que fa al gènere Saussurea, el desencadenant va ser l'aixecament de les Muntanyes Hengduan que coincideix també amb un descens de les temperatures globals, durant el final del Miocè. Conèixer els processos subjacents a aquestes radiacions, en el cas que els factors desencadenants siguin climàtics, ens permeten predir els possibles esdeveniments de diversificació extinció en un futur.
Resum: Se han investigado dos de las grandes radiaciones o de diversificación de especies dentro la familia Compositae distribuidas por todo el Hemisferio Norte: el género Jurinea (200 especies) y el género Saussurea (400-500 especies). El estudio se ha realizado mediante la extracción de datos filogenómicos, morfológicos, ecológicos y paleoclimáticos. Se han conseguido superar dos de los mayores retos en este tipo de estudios: (1) reunir un muestreo casi completo de especies: cerca de 200 en el caso de Jurinea, cerca de 400 para Saussurea; (2) obtener filogenias estadísticamente respaldadas de ambos géneros. Los resultados obtenidos sugieren que en el caso de Jurinea, el cambio brusco en el clima hacía condiciones más frías y secas producido en el salto del Plioceno al Pleistoceno fue el principal desencadenante de la radiación. En cuanto al género Saussurea, el desencadenante fue el levantamiento de las Montañas Hengduan que coincide también con un descenso de las temperaturas globales, durante el final del Mioceno. Conocer los procesos subyacentes a estas radiaciones, en el caso de que los factores desencadenantes sean climáticos, nos permiten predecir los posibles eventos de diversificación o extinción en un futuro.
Resum: Two of the greatest radiations or diversification of species within the Compositae family, which are distributed throughout the Northern Hemisphere, have been investigated: the genus Jurinea (200 species) and the genus Saussurea (400-500 species). The study has been carried out by extracting phylogenomic, morphological, ecological, and paleoclimatic data. Two of the greatest challenges in this type of study have been overcome: (1) gathering an almost complet genus sampling of species: about 200 in the case of Jurinea, about 400 for Saussurea; (2) obtaining statistically supported phylogenies for both genera. The obtained results suggest that in the case of Jurinea, the abrupt change in climate towards colder and drier conditions produced in the Pliocene to Pleistocene transition has been postulated as the main radiation trigger. For Saussurea, the radiation trigger has inferred the rise of the Hengduan Mountains, which also coincides with a decrease in global temperatures, during the late Miocene. Disentangle the processes underlying these radiations, especially if the radiation driver is related to a climate change, can allow us to predict possible diversification or extinction events in the future.
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Biologia i Biotecnologia Vegetal
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Programa de Doctorat en Biologia i Biotecnologia Vegetal
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Matèria: Botànica ; Botánica ; Botany; ; Ciències Experimentals

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/674859


323 p, 28.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2022-09-24, darrera modificació el 2023-09-26



   Favorit i Compartir