Epidemiología, factores de riesgo y tratamiento de las bacteriemias producidas por enterococcus faecium
Echeverría-Esnal, Daniel
Grau, Santiago, dir.
Sorli Redo, Maria Luisa, dir.
Horcajada, Juan Pablo, dir.
Pedro-Botet, Juan, dir.

Date: 2022
Abstract: Enterococcus faecium es tracta d'un microorganisme comensal amb capacitat per a provocar infeccions com la bacterièmia. La incidència de bacterièmia per aquest microorganisme s'ha incrementat durant els darrers anys, presentant una elevada mortalitat. No obstant, malgrat aquestes dades no existeix evidència suficient que avali l'elecció del tractament més apropiat. L'objectiu principal d'aquesta tesi, elaborada per compendi de publicacions, consisteix a estudiar l'efectivitat i la seguretat dels diferents tractaments antibiòtics disponibles (vancomicina, linezolid i daptomicina) en el tractament de la bacterièmia per E. faecium sensible a la vancomicina. En el primer treball es va observar que el linezolid podria ser una alternativa efectiva i segura a la vancomicina en el tractament d'aquesta entitat. En el segon treball, la daptomicina va presentar un major risc de fracàs terapèutic en comparació amb la vancomicina, per la qual cosa hauria de ser utilitzat amb precaució i un estricte monitoratge. Finalment, són necessaris assajos clínics que confirmin l'observat en aquests estudis observacionals. Fins a disposar d'aquesta evidència, linezolid podria considerar-se una alternativa a vancomicina, mentre que la daptomicina hauria de ser utilitzada com a fàrmac de segona línia.
Abstract: Enterococcus faecium se trata de un microorganismo comensal con capacidad para provocar infecciones como bacteriemia. La incidencia en la bacteriemia por este microorganismo se ha incrementado durante los últimos años, presentando una elevada mortalidad. Sin embargo, a pesar de estos datos no existe evidencia suficiente que avale la elección del tratamiento más apropiado. El objetivo principal de esta tesis, elaborada por compendio de publicaciones, consiste en estudiar la efectividad y seguridad de los diferentes tratamientos antibióticos disponibles (vancomicina, linezolid y daptomicina) en el tratamiento de la bacteriemia por E. faecium sensible a la vancomicina. En el primer trabajo se observó que linezolid podría ser una alternativa efectiva y segura a vancomicina en el tratamiento de esta entidad. En el segundo trabajo daptomicina presentó un mayor riesgo de fracaso terapéutico en comparación con vancomicina, por lo que debería ser utilizado con precaución y una estricta monitorización. Finalmente, son necesarios ensayos clínicos que confirmen lo observado en estos estudios observacionales. Hasta disponer de esa evidencia, linezolid podría considerarse una alternativa a vancomicina, mientras que daptomicina debería ser utilizado como fármaco de segunda línea.
Abstract: Enterococcus faecium is a commensal microorganism with the ability to cause infections as bacteraemia. The incidence in the bacteraemia of this microorganism has increased in recent years, showing a high mortality. Despite these data, there is a lack of evidence to support the choice of the most appropriate treatment. The main objective of this thesis, presented as a compendium of publications, is to study the effectiveness and safety of the different antibiotic treatments (vancomycin, linezolid and daptomycin) in the treatment of the bacteraemia caused by vancomycin susceptible E. faecium. In the first study, linezolid appeared as an effective and safe alternative to vancomycin. In the second, daptomycin presented a higher risk of therapeutic failure compared to vancomycin, so it should be used with caution and strict monitoring. Finally, randomised clinical trials are necessary to confirm what has been observed in these observational studies. Until this evidence is available, linezolid could be considered an alternative to vancomycin, while daptomycin should be used as a second-line therapy.
Note: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina
Rights: ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Language: Castellà
Series: Programa de Doctorat en Medicina
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Subject: Enterococcus faecium ; Bacterièmia ; Bacteriemia ; Bacteraemia ; Vancomicina ; Vancomycin ; Ciències de la Salut

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/675479


128 p, 5.3 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Doctoral theses

 Record created 2022-10-04, last modified 2023-03-06



   Favorit i Compartir