The Haskamot of Barcelona of 1354 : A Historical, Legal, And Political Approach
Macías, Mario
Casanovas, Pompeu, dir.

Data: 2022
Resum: L'objectiu de la present tesi és analitzar el contingut dels Acords de Barcelona dins el seu context històric i polític. Aquest document va ser elaborat i signat el 1354 per tres influents jueus de Catalunya i València com a resposta als reptes i amenaces que planaven sobre les comunitats catalanoaragoneses. Mitjançant aquests Acords, els signants van intentar crear un front comú per enfortir la posició de les comunitats jueves de la Corona d'Aragó i evitar així la seva aniquilació. Aquesta mena d'unió havia de quedar sota el lideratge d'una assemblea supra-comunal formada per representants de Catalunya, València, Aragó i Mallorca. Els membres d'aquesta assemblea quedarien al càrrec de la gestió dels assumptes comunals, així com de negociar amb el rei i el papa la concessió de certes butlles i privilegis. Així mateix, la llista de peticions enviades al rei i al papa constitueixen un detallat compendi de les preocupacions legals i socials dels jueus catalans i valencians. Cada petició mostra una preocupació, una realitat negativa que condicionava la vida pública i privada dels jueus. L'estudi d'aquestes peticions pot contribuir a dibuixar un retrat detallat de la situació de les comunitats jueves a mitjans del segle XIV. D'altra banda, l'anàlisi del projecte per establir una assemblea supra-comunal pot aportar elements nous i interessants a l'estudi dels fonaments pràctics i teòrics de la tradició política jueva a la Catalunya medieval. La tesi es divideix en dues parts principals. La primera consisteix en un comentari històric de cadascuna de les propostes adreçades al rei. A la segona part, el nostre interès se centra en els aspectes socials i polítics que van conduir a l'elaboració dels acords, així com a les seves implicacions per a la política comunal catalana. La nostra feina conclou amb una traducció a l'anglès del text hebreu dels acords.
Resum: El objetivo de la presente tesis es analizar el contenido de los Acuerdos de Barcelona en su contexto histórico y político. Dicho documento fue elaborado y firmado en 1354 por tres influyentes judíos de Cataluña y Valencia como respuesta a los desafíos y amenazas que se cernían sobre las comunidades catalano-aragonesas. Mediante estos Acuerdos, los firmantes trataron de crear un frente común para fortalecer la posición de las comunidades judías de la Corona de Aragón y evitar así su aniquilación. Esta suerte de unión debía quedar bajo el liderazgo de una asamblea supra-comunal formada por representantes de Cataluña, Valencia, Aragón y Mallorca. Los miembros de esta asamblea quedarían al cargo de la gestión de los asuntos comunales, así como de negociar con el rey y el papa la concesión de ciertas bulas y privilegios. Asimismo, la lista de peticiones enviadas al rey y al papa constituyen un detallado compendio de las preocupaciones legales y sociales de los judíos catalanes y valencianos. Cada petición muestra una preocupación, una realidad negativa que condicionaba la vida pública y privada de los judíos. El estudio de estas peticiones puede contribuir a dibujar un detallado retrato de la situación por la que las comunidades judías atravesaban a mediados del siglo XIV. Por otro lado, el análisis del proyecto para establecer una asamblea supra-comunal puede aportar nuevos e interesantes elementos al estudio de los fundamentos prácticos y teóricos de la tradición política judía en la Cataluña medieval. La tesis se divide en dos partes principales. La primera de ellas consiste en un comentario histórico de cada una de las propuestas dirigidas al rey. En la segunda parte, nuestro interés se centra en los aspectos sociales y políticos que condujeron a la elaboración de los acuerdos, así como en sus implicaciones para la política comunal catalana. Nuestro trabajo concluye con una traducción al inglés del texto hebreo de los acuerdos.
Resum: The aim of this dissertation is to explore the contents of the Agreements of Barcelona in their historical and political context. The document was elaborated and signed by three good standing Jews from Catalonia and Valencia in 1354 as a response to the challenges and threats faced by the Catalan-Aragonese Jewry. They intended to create a common front to strengthen the position of the Jewish communities of the Crown of Aragon and to avoid their annihilation. This common front was to be led by a supra-communal assembly of delegates from Catalonia, Valencia, Mallorca and Aragon. The delegates would have been empowered to take care of the general affairs of the communities and to negotiate with the King and the Pope the concession of a number of bulls and privileges. The list of petitions that the drafters aimed to submit to the King and the Pope constitutes a detailed account of the social and legal distresses of the Catalan and Valencian Jewry. Each request shows a concern, a negative daily reality that conditioned the public and private life of the Jews. The study of these proposals can bring to light a complete portrait of the social situation of the Jews in the mid-fourteen century. On the other hand, the study of the articulation of the supra-communal assembly can add valuable information to our knowledge on the practical and theoretical foundations of the Jewish political tradition in Medieval Catalonia. The dissertation is divided into two main parts. The first one consists of a historical commentary on each proposal addressed to the King. The second one approaches the theoretical and social grounds behind the production of the Agreements, as well as their implications for Catalan communal politics. Our work concludes with an English translation of the text of the Agreements.
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Dret
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Col·lecció: Programa de Doctorat en Dret
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Matèria: Tradició política jueva ; Tradición política judía ; Jewish political tradition ; Dret català medieval ; Derecho catalán medieval ; Catalan medieval law ; Coexistència entre jueus i cristians ; Coexistencia entre judíos y cristianos ; Coexistence of jews and christians ; Ciències Humanes

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/675860


398 p, 4.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2022-11-08, darrera modificació el 2023-05-19



   Favorit i Compartir