Web of Science: 0 citations, Scopus: 0 citations, Google Scholar: citations
Paisajes tóxicos : una reflexión sobre las espacialidades del Antropoceno
Giraldo Villamizar, Catalina (Universidad de Lisboa)
Brito-Henriques, Eduardo (Universidade de Lisboa)

Additional title: Paisatges tòxics : una reflexió sobre les espacialitats de l'Antropocè
Additional title: Toxic landscapes : a reflection on the spatialities of the Anthropocene
Date: 2023
Abstract: Este artículo explora los paisajes tóxicos y su importancia a la luz del Antropoceno. Comienza proponiendo el concepto de paisaje híbrido como sustituto del de paisaje cultural. A partir del materialismo relacional de la teoría del actor-red y del neovitalismo, se desarrolla una concepción renovada de paisaje más atenta a los entretejimientos entre humanos y no humanos. Así, argumentamos que el concepto de paisajes tóxicos, tomado de la arqueología de la toxicidad, va en línea con estos cuestionamientos ontológicos y resulta pertinente para los debates del Antropoceno, pues coloca el foco en las acciones humanas sin perder de vista la agencia de lo no humano. Finalizamos con un caso ilustrativo: Agbogbloshie, un centro de reciclaje y minería urbana de metales provenientes de residuos eléctricos y electrónicos ubicado en Acra, Ghana.
Abstract: Aquest article explora els paisatges tòxics i la seva importància a la llum de l'Antropocè. Comença proposant el concepte de paisatge híbrid com a substitut del de paisatge cultural. A partir del materialisme relacional de la teoria de l'actor-xarxa i del neovitalisme, es desenvolupa una concepció renovada de paisatge més atenta als entreteiximents entre humans i no humans. Així, argumentem que el concepte de paisatges tòxics, pres de l'arqueologia de la toxicitat, va en línia amb aquests qüestionaments ontològics i resulta pertinent per als debats de l'Antropocè, ja que col·loca el focus en les accions humanes sense perdre de vista l'agència del no humà. Finalitzem amb un cas il·lustratiu: Agbogbloshie, un centre de reciclatge i mineria urbana de metalls provinents de residus elèctrics i electrònics situat a Accra, Ghana.
Abstract: This article explores the toxic landscapes and their importance in light of the Anthropocene. It begins by proposing the concept of hybrid landscape as a substitute for the cultural landscape. Based on the relational materialism of the Actor-Network Theory and neo-vitalism, a renewed conception of landscape more attentive to the interweaving between humans and non-humans is defended. We argue that the concept of toxic landscapes - taken from the archaeology of toxicity and in line with the abovementioned ontological questions - turns out to be pertinent for the Anthropocene debates, since it places the focus on human actions without losing of sight non-human agency. We end with an illustrative case: Agbogbloshie, a metal scrapyard and urban mining site of e-waste located in Accra, Ghana.
Note: Altres ajuts: Este artículo ha contado con el apoyo de fondos nacionales portugueses a través de la FCT - Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P., en el marco de los proyectos UIDB/00295/2020 y UIDP/00295/2020.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Paisaje ; Toxicidad ; Materialismo relacional ; Antropoceno ; Paisatge ; Toxicitat ; Materialisme relacional ; Antropocè ; Agbogbloshie ; Landscape ; Toxicity ; Relational materialism ; Anthropocene
Published in: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 69 Núm. 1 (2023) , p. 55-79 (Articles) , ISSN 2014-4512

Adreça original: https://dag.revista.uab.cat/article/view/v69-n1-giraldo-brito
DOI: 10.5565/rev/dag.728


26 p, 3.8 MB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Research articles

 Record created 2022-12-05, last modified 2023-05-22



   Favorit i Compartir