Web of Science: 3 citas, Scopus: 3 citas, Google Scholar: citas
Changes in salivary biomarkers of oxidative status in calves at weaning and grouping
Rubio, Camila Peres (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Escribano Tortosa, Damián (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Mainau, Eva (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Cerón, José Joaquín (Universidad de Murcia. Laboratorio Interdisciplinario de Análisis Clínicos Interlab)
Navarro Vives, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Manteca Vilanova, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Fecha: 2021
Resumen: Saliva is being increasingly used as a sample for measuring biomarkers in several species and shows a high potential of use to detect and monitor stress. The weaning and grouping in dairy calves are a particularly stressful time. Therefore, the objectives of this study were to evaluate a panel of antioxidant and oxidant biomarkers in the saliva of calves on the day of weaning (W0), 2 days after weaning or milk withdrawal (W + 2), and 4 days after grouping (G + 4). In addition, to verify if cortisol and oxytocin concentrations are related to the biomarkers measured. Salivary cupric reducing antioxidant capacity (CUPRAC), ferric reducing ability of saliva (FRAS), Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC), advanced oxidation protein products (AOPP), and ferrous oxidation-xylenol orange (FOX) were significantly higher (P < 0. 02) 4 days after grouping than the day of weaning and 2 days after. The increases were 50 and 54% for CUPRAC, 93 and 116% for FRAS, 117 and 135% for TEAC, 22 and 49% for AOPP and 10 and 5% for FOX in comparison with weaning and 2 days after, respectively. In addition, oxytocin and cortisol showed significant negative and positive correlations (P < 0. 05) respectively with the biomarkers of oxidative status. Our results showed that calves after grouping show increases in antioxidants and oxidants concentrations, indicating that a balance between these molecules has been tried to maintain during this stressful situation. The dynamic changes of biomarkers of oxidative status should be explored and characterised in other stressful conditions. The online version contains supplementary material available at 10. 1186/s12917-021-03087-2.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad FJC2019-042475-I
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Antioxidants ; Cupric ; Ferric ; Oxidant ; Stress
Publicado en: BMC veterinary research, Vol. 17 (december 2021) , ISSN 1746-6148

DOI: 10.1186/s12917-021-03087-2
PMID: 34863169


8 p, 1.0 MB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2022-12-14, última modificación el 2023-11-07



   Favorit i Compartir