Geografia de la ciutat contemporània [100081]
Albet i Mas, Abel 1963-
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Geography of Modern Cities
Títol variant: Geografía de la ciudad contemporánea
Data: 2023-24
Resum: Proposta acadèmica, científica, política i ètica: L'assignatura constitueix una introducció a l'estudi de la ciutat contemporània com a centre neuràlgic de les dinàmiques polítiques, econòmiques, socials i culturals de la societat actual, cada vegada més urbanitzada. Des de la visió de les ciències socials i humanes, s'exposa el procés mundial d'urbanització i les problemàtiques que planteja. Es ressalten els moments més significatius en la història recent de les transformacions urbanes amb l'explicació de casos concrets, amb particular atenció al cas de Barcelona. S'analitzen les diferents concepcions de la ciutat en el pensament social i les principals tendències de l'urbanisme a Europa i Nordamèrica. S'aborda la relació entre ciutat i cultura des de diversos àmbits: la nova realitat social multicultural, el paper de la cultura en la requalificació urbana i la relació entre ciutat, literatura i cinema. Es busca aprendre a: - llegir els canvis que s'estan produint en la ciutat, entesa com a una realitat heretada en constant procés de construcció; 1 - entendre la ciutat com el resultat de l'actuació de diferents agents socials, cadascún d'ells perseguint diferents interessos polítics, socials i econòmics, enmarcats en contextos culturals canviants segons les dinàmiques de cada moment històric; - interpretar les diverses dimensions de la realitat urbana en el nou escenari de la globalització, que potencia el paper de les ciutats com a gestores de l'economia mundial a la vegada que accentua les seves problemàtiques socials i culturals internes; - construir una mirada crítica sobre el fet urbà, entesa com: un compromís ètic i un posicionament polític davant les injustícies, desequilibris i desigualtats que es donen a la ciutat contemporània; una implicació social en la transformació de la ciutat, en tant que ciutadans i en tant que científics; una capacitat de generar un discurs crític i propi davant la realitat urbana, i davant els discursos externs i dominants. - referir aquest bagatge conceptual i pràctic a la realitat urbana més inmediata, és a dir, la Barcelona metropolitana.
Resum: Academic, scientific, political and ethical proposal: The course is an introduction to the study of the contemporary city as a neuralgic center of the political, economic, social and cultural dynamics of today's increasingly urbanized society. From the perspective of the social and human sciences, the global urbanization process and the problems it poses are exposed. The most significant moments in the recent history of urban transformations are highlighted with the explanation of concrete cases, with particular attention to the case of Barcelona. The different conceptions of the city in social thought and the main tendencies of urbanism in Europe and North America are analyzed. The relationship between city and culture is approached from different areas: the new multicultural social reality, the role of culture in urban requalification and the relationship between city, literature and cinema. It seeks to learn to: - read the changes that are taking place in the city, understood as a reality inherited in a constant process of construction; 1 - understand the city as the result of the actions of different social agents, each of them pursuing different political, social and economic interests, framed in changing cultural contexts according to the dynamics of each historical moment; - interpret the different dimensions of urban reality in the globalization scenario, which enhances the role of cities as managers of the world economy while accentuating their internal social and cultural problems; - build a critical view of the urban fact, understood as: an ethical commitment and a political positioning facing the injustices, imbalances and inequalities that occur in the contemporary city; a social implication in the transformation of the city, as citizens and as scientists; a capacity to generate a critical and own discourse in front of the urban reality, and before the external and dominant discourses. - refer this conceptual and practical baggage in the most immediate urban reality, that is, metropolitan Barcelona.
Resum: Propuesta académica, científica, política y ética: La asignatura constituye una introducción al estudio de la ciudad contemporánea como centro neuralgico de las dinámicas políticas, económicas, sociales y culturales de la sociedad actual, cada vez más urbanizada. Desde la visión de las ciencias sociales y las humanas, se expone el proceso mundial de urbanización y las problemáticas que plantea. Se resaltan los momentos más significativos en la historia reciente de las transformaciones urbanas con la explicación de casos concretos, con particular atención al caso de Barcelona. Se analizan las diferentes concepciones de la ciudad en el pensamiento social y las principales tendencias del urbanismo en Europa y Norteamérica. Se aborda la relación entre ciudad y cultura desde diversos ámbitos: la nueva realidad social multicultural, el papel de la cultura en la recalificación urbana y la relación entre ciudad, literatura y cine. Se busca aprender a: - leer los cambios que se están produciendo en la ciudad, entendida como una realidad heredada en constante proceso de construcción; 1 - entender la ciudad como el resultado de la actuación de diferentes agentes sociales, cada uno de ellos persiguiendo diferentes intereses políticos, sociales y económicos, enmarcados en contextos culturales cambiantes según las dinámicas de cada momento histórico; - interpretar las diversas dimensiones de la realidad urbana en el escenario de la globalización, que potencia el papel de las ciudades como gestoras de la economía mundial a la vez que acentúa sus problemáticas sociales y culturales internas; - construir una mirada crítica sobre el hecho urbano, entendida como: un compromiso ético y un posicionamiento político ante las injusticias, desequilibrios y desigualdades que se dan en la ciudad contemporánea; una implicación social en la transformación de la ciudad, en tanto que ciudadanos y en tanto que científicos; una capacidad de generar un discurso crítico y propio ante la realidad urbana, y ante los discursos externos y dominantes. - referir este bagaje conceptual y práctico en la realidad urbana más inmediata, es decir, la Barcelona metropolitana.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Humanitats [2502758]
Pla d'estudis: Grau en Humanitats [1139] ; Grau en Geografia i Ordenació del Territori [824] ; Grau en Geografia i Ordenació del Territori [826]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
9 p, 121.6 KB

Anglès
9 p, 121.0 KB

Castellà
9 p, 121.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2023-07-01, darrera modificació el 2023-09-22



   Favorit i Compartir