Google Scholar: citations
La fi d'una llegenda : Arnau de Vilanova davant la màgia i l'astrologia
Giralt Soler, Sebastià (Universitat Autònoma de Barcelona)

Imprint: Universitat de Girona. Institut de Llengua i Cultura Catalanes, 2017
Abstract: Aquest article pretén revisar el pensament i la pràctica d'Arnau de Vilanova al voltant de la màgia i l'astrologia, dos aspectes que van tenir un gran pes en la formació de la visió llegendària d'Arnau que ha perviscut fins a avui. En realitat, segons es desprèn de l'estudi de la seva obra autèntica, l'actitud d'Arnau davant les arts ocultes era en la línia de la de les elits intel·lectuals del seu entorn: rebutjava la nigromància o màgia demoníaca alhora que acceptava l'existència de les propietats ocultes provinents dels astres, sobre les quals es fonamentava la màgia natural. En la seva obra i pràctica mèdiques va justificar i emprar remeis basats en aquestes propietats i va aplicar tècniques basades en l'astrologia. Tanmateix, l'anàlisi del contingut i de la tradició textual dels tractats d'astrologia mèdica atribuïts a ell demostra que són apòcrifs.
Abstract: This article revises Arnau's thoughts and practice regard-ing magic and astrology, two core aspects in the creation of an enduring legendary image. If apocryphal works are disregarded, the attitudes he sustains in his writing are in line with those of contemporary intellectuals: a rejec-tion of necromancy coupled with the acceptance of oc-cult astral properties as the foundation of natural magic. These properties are put to use in his medical treatises, where astrology is also the basis for some remedies. However, none of the treatises on medical astrology that have been transmitted under his name are his.
Grants: Ministerio de Economía y Competitividad FFI2014-53050-C5-2
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Published in: Mot so razo, Vol. 16 (2017) , p. 39-54, ISSN 1575-5568

DOI: 10.33115/udg_bib/msr.v16i0.22221


16 p, 864.8 KB

The record appears in these collections:
Articles > Research articles
Articles > Published articles

 Record created 2023-07-11, last modified 2023-07-14   Favorit i Compartir