Cultura Material i Visual de la Ciència [106241]
Tabernero Holgado, Carlos
Serrano Jerez, Gladys Elena
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Material and Visual Culture of Science
Títol variant: Cultura Material y Visual de la Ciencia
Data: 2023-24
Resum: L'assignatura Cultura Material i Visual de la Ciència forma part del grup de les assignatures obligatòries dins de la matèria Ciència, Tecnologia i Cultura. Els objectius fonamentals de l'assignatura són: Introduir a l'estudiant a la consideració i experimentació de la cultura material de la ciència, així com de la cultura visual, tant independentment com en relació directa, identificant els seus punts de convergència i hibridacions, com vehicles de reflexió/construcció cultural, com instrument de recerca, documentació i popularització científiques, i com eina pedagògica als àmbits tant de les ciències com de les humanitats. Dins d'aquest àmbit específic, donar a l'estudiant les eines necessàries per a identificar i analitzar críticament els principals corrents historiogràfics i dels estudis de ciència i tecnologia (STS) relatius a la cultura material i visual de les ciències. Introduir a l'estudiant a l'anàlisi i el coneixement dels processos de generació, circulació i gestió del coneixement científic, així com del seu paper en els esdeveniments socioculturals al llarg de la història, mitjançant l'anàlisi d'aspectes històrics i sociològics significatius tenint en compte contexts geohistòrics, així com aspectes fonamentals relacionats amb qüestions de raça, classe i, particularment, la dimensió de gènere a l'activitat científica, amb èmfasi en els àmbits de la investigació i l'educació. 1 Introduir a l'estudiant a l'anàlisi del paper i la situació de les ciències (en general i mitjançant estudisde cas específics) i les seves relacions socials, polítiques iculturals a l'actualitat i al llarg de la història. Considerar la importància social, cultural, estratègica i econòmica de les ciències dins la societat, així com la importància del seu estudi des de perspectives humanístiques. I així, donar a l'estudiant les eines necessàries per a sintetitzar, a partir de l'esdevenir històric de les ciències (i de les humanitats), una perspectiva de l'abast actual i futur d'aquests processos de construcció i gestió de coneixement, amb especial atenció als reptes científics, social, polítics i culturals actuals, i a les qüestions ètiques i socials que plantegen.
Resum: The subject Material and Visual Culture of Science is part of the group of compulsory subjects within the Science, Technology and Culture subject. The main objectives are: Introduce the student to the consideration and experimentation of the material and visual culture of science, independently and in direct relation, identifying their points of convergence and hybridization, as vehicles for reflection/cultural construction, as instruments of research, scientific documentation and popularization, and as a pedagogical tool in the sciences and the humanities. Within this specific field, give the student the necessary tools to identify and critically analyze the main historiographical and science and technology studies (STS) currents related to the material and visual culture of science. Introduce the student to the analysis and knowledge of the processes of generation, circulation and management of scientific knowledge, as well as their role in sociocultural events throughout history, through the analysis of significant historical and sociological aspects taking into account geohistorical contexts, as well as fundamental aspects related to issues of race, class and, particularly, the gender dimension in scientific activity, with emphasis on the fields of research and education. 1 Introduce the student to the analysis of the role and situation of the sciences (in general and through specific case studies) and their social, political and cultural relationships today and throughout history. Consider the social, cultural, strategic and economic importance of science in society, as well as the importance of its study from humanistic perspectives. And thus, give the student the necessary tools to synthesize, from the historical development of the sciences (and the humanities), a perspective of the current and future scope of these knowledge construction and management processes, with specialattention to the challenges current scientific, social, political and cultural issues, and the ethical and social issues they raise.
Resum: La asignatura Cultura Material y Visual de la Ciencia forma parte del grupo de las asignaturas obligatorias dentro de la materia Ciencia, Tecnología y Cultura. Los objetivos fundamentales de la asignatura son: Introducir al estudiante en la consideración y experimentación de la cultura material de la ciencia, así como de la cultura visual, tanto independientemente como en relación directa, identificando sus puntos de convergencia e hibridaciones, como vehículos de reflexión/construcción cultural, como instrumento de investigación, documentación y popularización científicas, y como herramienta pedagógica en los ámbitos tanto de las ciencias como de las humanidades. Dentro de este ámbito específico, dar al estudiante las herramientas necesarias para identificar y analizar críticamente las principales corrientes historiográficas y de los estudios de ciencia y tecnología (STS) relativos a la cultura material y visual de las ciencias. Introducir al estudiante en el análisis y el conocimiento de los procesos de generación, circulación y gestión del conocimiento científico, así como de su papel en los eventos socioculturales a lo largo de la historia, mediante el análisis de aspectos históricos y sociológicos significativos teniendo en cuenta contextos geohistóricos, así como aspectos fundamentales relacionados con cuestiones de raza, clase y, particularmente, la dimensión de género en la actividad científica, con énfasis en los ámbitos 1 de raza, clase y, particularmente, la dimensión de género en la actividad científica, con énfasis en los ámbitos de la investigación y la educación. Introducir al estudiante en el análisis del papel y la situación de las ciencias (en general y mediante estudios de caso específicos) y sus relaciones sociales, políticas y culturales en la actualidad ya lo largo de la historia. Considerar la importancia social, cultural, estratégica y económica de las ciencias en la sociedad, así como la importancia de su estudio desde perspectivas humanísticas. Y así, dar al estudiante las herramientas necesarias para sintetizar, a partir del devenir histórico de las ciencias (y de las humanidades), una perspectiva del alcance actual y futuro de estos procesos de construcción y gestión de conocimiento, con especial atención a los retos científicos, sociales, políticos y culturales actuales, ya las cuestiones éticas y sociales que plantean.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Ciència, Tecnologia i Humanitats [2504235]
Pla d'estudis: Grau en Ciència, Tecnologia i Humanitats [1484]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 106.5 KB

Anglès
5 p, 104.6 KB

Castellà
5 p, 106.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2023-07-14, darrera modificació el 2023-09-16



   Favorit i Compartir