La formación inicial de maestros en contextos de diversidad cultural : aportaciones desde la didáctica de la Geografía
Barroso Hortas, Maria João
Santisteban, Antoni, dir.

Date: 2023
Abstract: Aquest estudi està orientat a la formació inicial del professorat de ciències socials i geografia, afrontant els reptes que s'enfronten a les seves classes del segle XXI, que es caracteritzen per la diversitat cultural i que representen una oportunitat per reflexionar, amb l'objectiu d'obrir camins d'acció educativa compromesos amb la democràcia, l'equitat i la justícia social. L'interès per la temàtica ve de la constatació que en moltes de les nostres escoles la diversitat cultural és una de les característiques de l'alumnat, mentre que les pràctiques es continuen dissenyant per a grups homogenis. En l'origen d'aquesta investigació es troben les preguntes que sorgeixen de les experiències en els diferents contextos educatius/classes de primària i segon cicle (6-12 anys) en l'àmbit de les pràctiques dels futurs professors. En aquests contextos, sovint s'observen pràctiques que ignoren la diversitat sociocultural, que donen prioritat a plans curriculars dissenyats per igual per a tots els alumnes i que, a la pràctica, només aconsegueixen donar resposta a les necessitats d'una part de l'alumnat. Com a pregunta general d'investigació: ¿Quines oportunitats, limitacions i necessitats es poden identificar, en la formació inicial del professorat de Ciències Socials, per al desenvolupament d'habilitats que prestin atenció/pongan a la valoració de la diversitat cultural a l'aula? Els mètodes i tècniques s'articulen amb els objectius que guien l'estudi: (i) anàlisi documental en els plans d'estudis de formació inicial del professorat; (ii) en documents nacionals sobre formació inicial del professorat; (iii) en els qüestionaris oberts adreçats a professors i estudiants de formació inicial, en focus groups i en dinàmiques de world café realitzades amb estudiants; (iv) en els treballs dels estudiants de formació inicial; en els treballs dels alumnes de primària; i (v) en les entrevistes semiestructurades realitzades al professorat de Primària. Si pretenem, com a formadors de professors de l'àrea de ciències socials -geografia, situar l'alumnat, sense excloure la veu de ningú, al centre dels processos d'ensenyament i aprenentatge, així com de les qüestions i espais socials emergents, hem d'assumir una aposta per una formació competent per implicar els futurs docents en processos d'ensenyament-aprenentatge que, fent de les assignatures protagonistes, els comprometin amb processos qüestionaris i crítics que els permetin renovar les seves representacions i pràctiques en contextos de diversitat cultural.
Abstract: Este estudio se orienta hacia la formación inicial de profesores de ciencias sociales y geografía, atendiendo a los desafíos a los que se enfrentan en sus clases del siglo XXI, que se caracterizan por la diversidad cultural y que representan una oportunidad sobre la que conviene reflexionar, con el objetivo de abrir caminos a la acción educativa comprometida con la democracia, la equidad y la justicia social. El interés por el tema proviene de la constatación de que en muchas de nuestras escuelas la diversidad cultural es una de las características de los alumnos, mientras las prácticas siguen siendo pensadas para grupos homogéneos. En el origen de esta investigación se encuentran las cuestiones que emergen de las experiencias en los diversos contextos educativos/aulas de primer y segundo ciclo (6-12 años) en el ámbito de las prácticas de los futuros docentes. En estos contextos es frecuente que asistamos a prácticas que ignoran la diversidad sociocultural, que dan prioridad a planteamientos curriculares pensados de igual modo para todos los alumnos y que, en la práctica, sólo consiguen responder a las necesidades de una parte de los alumnos. Como cuestión general de la investigación: ¿Qué oportunidades, limitaciones y necesidades es posible identificar, en la formación inicial de profesores de Ciencias Sociales, para el desarrollo de competencias que presten atención a/pongan en valor la diversidad cultural en el aula? Los métodos y técnicas, se articulan con los objetivos que orientan el estudio: (i) análisis documental en los currículos de formación inicial de profesores; (ii) en los documentos nacionales de la formación inicial de profesores; (iii) en los cuestionarios abiertos dirigidos a los docentes y a los estudiantes de la formación inicial, en los focus group y en la dinámica de world café realizados con los estudiantes; (iv) en los trabajos de los estudiantes de formación inicial; en los trabajos de los alumnos de Primaria; y (v) en las entrevistas semiestructuradas realizadas a los maestros de Primaria. Si pretendemos, como formadores de profesores en el área de las ciencias sociales - geografía, situar a los alumnos, sin excluir ninguna voz, en el centro de los procesos de enseñanza y aprendizaje, así como las cuestiones sociales emergentes y el espacio, tenemos que asumir el compromiso con una formación competente para envolver a los futuros maestros en procesos de enseñanza-aprendizaje que, al hacer protagonistas a los sujetos, los comprometan con procesos de cuestionamiento y de crítica que permitan renovar sus representaciones y prácticas en contextos de diversidad cultural.
Abstract: This study focuses in the initial teachers training of social sciences - geography, taking into account the challenges faced in their 21st century classes, which are characterized by cultural diversity and which represents an opportunity to reflect, with the aim of opening paths to an educational action committed to democracy, equity and social justice. The interest on this subject comes from the reality that we observe in many schools' where cultural diversity is one of the characteristics of the students, but where the practices continue to be designed for homogeneous groups. At the origin of this research are the questions that emerge from the experiences in the various educational contexts/classrooms on first and second cycles (6-12 years), in the training practices of future teachers. In these contexts, we frequently observe practices that ignore sociocultural diversity, that gives priority to curricular approaches designed in the same way for all students, only managed to the needs of a part of these students. As a general research question: What opportunities, constraints and needs is it possible to identify, in the initial training of Social Sciences teachers, for the development of competences that pay attention to/value cultural diversity in the classroom? Methods and techniques, are articulated with the objectives that guide the study: (i) documental analysis in the initial teacher training curricula; (ii) national documents for initial teacher training; (iii) open questionnaires addressed to teachers and students in initial training, focus groups and world café dynamics carried out with the students; (iv) in the work of initial training students; in the activities of primary school students; and (v) in the semi-structured interviews carried out with primary school teachers. If we intend, as teacher educators in the area of social sciences - geography, to place students at the centre of teaching and learning processes, as well as emerging social issues and space, without excluding any voice, we have to assume the commitment with a competent training to involve future teachers in teaching-learning processes that, by making the subjects protagonists, commit them to processes of questioning and critic that allow renewing their representations and practices in the contexts of cultural diversity.
Note: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació
Rights: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Language: Castellà
Series: Programa de Doctorat en Educació
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Subject: Didàctica ; Didactica ; Didatic ; Diversitat cultural ; Diversidad cultural ; Cultural diversity ; Formació mestres ; Formación maestros ; Teacher trainning ; Ciències Socials

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/689769


20.3 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Doctoral theses

 Record created 2024-01-15, last modified 2024-01-17



   Favorit i Compartir