Web of Science: 0 citas, Scopus: 0 citas, Google Scholar: citas,
Selenium biofortification of microgreens : Influence on phytochemicals, pigments and nutrients
Viltres-Portales, Marcia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Sánchez-Martín, María-Jesús (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Llugany i Ollé, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Boada, Roberto (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Valiente Malmagro, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)

Fecha: 2024
Resumen: Kale (Brassica oleracea L. var. sabellica L. ), kohlrabi (Brassica oleracea L. var. gongylodes L. ) and wheat (Triticum aestivum L. cv. Bancal) microgreens were cultivated in presence of selenium 20 μmol L−1 as sodium selenite and sodium selenate mixture. The influence of this biofortification process was evaluated in terms of biomass production, total Se, macro- and micronutrients concentration, polyphenols, antioxidant activity, chlorophylls and carotenoids levels and total soluble proteins content. The results obtained have shown a significant concentration of total Se in the biofortified microgreens of kale (133 μg Se·g−1 DW) and kohlrabi (127 μg Se·g−1 DW) higher than that obtained for wheat (28 μg Se·g−1 DW). The Se uptake in all the species did not produce oxidative damage to the plants reflected in the bioactive compounds, antioxidant capacity or pigments concentration. These Se-enriched microgreens may contribute to the recommended intake of this nutrient in human diet as to overcome Se-deficiency.
Nota: Altres ajuts: acords transformatius de la UAB
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Biofortification ; Kale ; Kohlrabi ; Microgreens ; Selenium ; Wheat
Publicado en: Plant Physiology and Biochemistry, Vol. 206 (January 2024) , art. 108283, ISSN 1873-2690

DOI: 10.1016/j.plaphy.2023.108283
PMID: 38142664


8 p, 1.8 MB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2024-01-25, última modificación el 2024-01-30



   Favorit i Compartir