El Castellano en la Cataluña de los siglos XVI y XVII
Peña Díaz, Manuel (Universidad Autónoma de Barcelona)

Additional title: El castellà a la Catalunya dels segles XVI i XVII
Additional title: Spanish language in AVI and XVII centuries Catalonia
Date: 1997
Abstract: Ante la manipulación histórica que del tema de la lengua se ha hecho en Cataluña, el autor, retlexionando sobre la relación entre el castellano y el catalan durante los siglos XVI y XVII, llega a la conlusión de que no existió un proyecto castellanizador dirigido desde la Monarquia. La presencia de la lingÚa regalis en el Principado se debió a las motivaciones económicas de los impresofes, fa facilidad administrativa y el deseo universalista de algunos escritores catalanes. Además, el nivel de penetración lingüística estuvo muy condicionado por la . clasc social.
Abstract: Davant la manipulació històrica que del tema de la llengua s'ha fet a Catalunya, l'autor, reflexionant sobre la relació entre el castella i el catala durant els segles XVI i XVII, arriba a la conclusió de que no va existir un projecte castellanitzador dirigit des de la monarquia. La presencia de la Iengua regalis al Principat es va deure a les motivacions econòmiques dels impressors, la facilitat administrativa i el desig universalista d'alguns escriptors catalans. El nivell de penetració lingüística, endemés, va estar molt condicionat per la classe social.
Abstract: Starting from the historical manipulation of the language in the Early Modem Catalonia, the author reflects on the relationship between Catalan and Spanish during the XVI and the XVII centuries and he arrives to the conclusion that a Spanish prqject directed from the monarchy to hispanicize Catalonia had not existed. The lingua regalis presence in Catalonia was due to economical motivations of printers,its usefulness in administrative affairs and the uniyersalist hopes of some Catalan writers.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Castellà.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Published in: Manuscrits : revista d'història moderna, N. 15 (1997) p. 149-155, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/23312


7 p, 239.1 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Manuscrits
Articles > Research articles

 Record created 2009-05-28, last modified 2019-04-11   Favorit i Compartir