Lesiones en los codos como manifestación peculiar de lupus eritematoso cutáneo
Guinovart Fortuny, Rosa Maria
Bielsa Marsol, Ma. Isabel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Data: 2012
Descripció: 44 p.
Resum: Descriure les característiques clíniques i microscòpiques de lesions cutànies en els colzes en el context de pacients diagnosticats de lupus eritematós (LE), així com la seva relació amb els diferents subtipus de lupus eritematós.
Resum: Objectius. Descriure les característiques clíniques i microscòpiques de lesions cutànies en els colzes en el context de pacients diagnosticats de lupus eritematós (LE), així com la seva relació amb els diferents subtipus de lupus eritematós. Mètodes. Es descriuen set casos de lupus eritematós cutani (LEC) amb lesions en els colzes, recollits entre el 1998 i el 2010. Tots els pacients tenien un diagnòstic previ de lupus eritematós realitzat gràcies a la presència de lesions localitzades en altres àrees de la pell diferents a les dels colzes i que complien criteris clínics i microscòpics de LEC. Resultats. Sis pacients eren dones amb una edat mitja de 33,8 anys. Cinc casos estaven afectes d'un LE tumidus, un cas corresponia a un LEC subagut i l'altre a un LEC agut. Les lesions localitzades en els colzes eren pruriginoses i consistien en pàpules i plaques eritematoses amb una superfície lleugerament descamativa distribuïdes simètricament en ambdós colzes. En la microscòpia, a més de las característiques típiques de LEC, vam observar altres canvis en la dermis com alteracions en les propietats de tinció i en la textura de les fibres de col·lagen (en cinc casos), un infiltrat intersticial histiocític (en sis casos), i granulomes de Churg Strauss en un cas. Conclusions. Aquestes peculiars lesions en els colzes haurien de ser incloses en l'espectre de manifestacions cutànies de LE. La seva histopatologia combina els canvis de LEC i de la dermatitis granulomatosa intersticial.
Resum: Objetivos. Describir las características clínicas y microscópicas de lesiones cutáneas en los codos en el contexto de pacientes diagnosticados de lupus eritematoso (LE), así como su relación con los diferentes subtipos de lupus eritematoso. Métodos. Se describen siete casos de lupus eritematoso cutáneo (LEC) con lesiones en los codos, recogidos entre el 1998 y el 2010. Todos los pacientes tenían un diagnóstico de lupus eritematoso realizado gracias a la presencia de otras lesiones localizadas en otras áreas de piel distintas a la de los codos y que cumplían criterios clínicos y microscópicos de LEC. Resultados. Seis pacientes eran mujeres con una edad media de 33,8 años. Cinco casos estaban afectos de un LE túmido, un caso correspondía a un LEC subagudo y otro a un LEC agudo. Las lesiones localizadas en los codos eran pruriginosas y consistían en pápulas y placas eritematosas con una superficie ligeramente descamativa distribuidas simétricamente en ambos codos. En la microscopía, además de los hallazgos típicos del LEC, observamos otros cambios en la dermis como alteraciones en las propiedades de tinción y la textura de las fibras de colágeno (en cinco casos), un infiltrado intersticial histiocítico (en seis casos), y granulomas de Churg Strauss en un caso. Conclusiones. Estas lesiones peculiares en los codos deben ser incluidas en el espectro de manifestaciones cutáneas de LE. Su histopatología combina los cambios propios del LEC y de la dermatitis granulomatosa intersticial.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Facultat de Medicina. Departament de Medicina. Treballs de recerca de postgrau
Document: bachelorThesis
Matèria: Dermatitis, Lupus eritematós, Colzes

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/2072/180157


44 p, 5.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2012-03-08, darrera modificació el 2020-11-17   Favorit i Compartir