1.
|
14 p, 334.1 KB |
High Fruit and Vegetable Consumption and Moderate Fat Intake Are Associated with Higher Carotenoid Concentration in Human Plasma
/
Marhuenda-Muñoz, María (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Rinaldi de Alvarenga, José Fernando (University of São Paulo) ;
Hernáez, Álvaro (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) ;
Tresserra-Rimbau, Anna (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Martínez-González, Miguel Ángel (Harvard T.H. Chan School of Public Health (Boston, Estats Units d'Amèrica)) ;
Salas-Salvadó, Jordi (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ;
Corella, Dolores (Universitat de València) ;
Malcampo Manrúbia, Mireia (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ;
Martínez, J. Alfredo (Universidad de Navarra) ;
Alonso-Gómez, Ángel María (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc)) ;
Wärnberg, Julia (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga) ;
Vioque, Jesús (Universitat Miguel Hernández) ;
Romaguera, Dora (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant - Fundació FISABIO) ;
López-Miranda, José (Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba) ;
Estruch, Ramón (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ;
Tinahones, Francisco J.. (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga) ;
Lapetra, José (Distrito Sanitario de Atención Primaria de Sevilla) ;
Serra-Majem, J. Lluís (Instituto Universitario de Investigaciones Biomédicas y Sanitarias, Las Palmas de Gran Canarias) ;
Bueno-Cavanillas, Aurora (Universidad de Granada) ;
Tur, Josep Antonio (Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut, Palma) ;
Martín, Vicente (Instituto de Biomedicina, León) ;
Pintó, Xavier (Hospital Universitari de Bellvitge) ;
Delgado-Rodríguez, Miguel (Universidad de Jaén) ;
Matía-Martín, Pilar (Instituto de Investigación Sanitaria del Hospital Clínico San Carlos) ;
Vidal, Josep (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) ;
Vázquez, Clotilde (Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz) ;
Daimiel, Lidia (IMDEA Food, Madrid) ;
Ros, Emilio (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ;
Serra-Mir, Mercè (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ;
Vázquez-Ruiz, Zenaida (Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra) ;
Nishi, Stephanie K. (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ;
Sorlí, José V (Universitat de València) ;
Zomeño, María Dolores (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ;
Zulet, M. Angeles (IMDEA Food, Madrid) ;
Vaquero-Luna, Jessica (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc)) ;
Carabaño-Moral, Rosa (Distrito de Atención Primaria Costa del Sol) ;
Notario-Barandiaran, Leyre (Universitat Miguel Hernández) ;
Morey, Marga (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant - Fundació FISABIO) ;
García-Rios, Antonio (Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba) ;
Gómez Pérez, Ana María (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga) ;
Santos-Lozano, José Manuel (Distrito Sanitario de Atención Primaria de Sevilla) ;
Buil-Cosiales, Pilar (Servicio Navarro de Salud Osasunbidea) ;
Basora, Josep (Universitat Rovira i Virgili) ;
Portolés, Olga (Universitat de València) ;
Schröder, Helmut (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ;
Abete, Itziar (IMDEA Food, Madrid) ;
Salaverria-Lete, Itziar (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc)) ;
Toledo, Estefania (Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra) ;
Babio, Nancy (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ;
Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ;
Martínez-Huélamo, Miriam (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Lamuela-Raventós, Rosa M.. (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Universitat Autònoma de Barcelona
Carotenoids are pigments contained mainly in fruit and vegetables (F&V) that have beneficial effects on cardiometabolic health. Due to their lipophilic nature, co-ingestion of fat appears to increase their bioavailability via facilitating transfer to the aqueous micellar phase during digestion. [...]
2021 - 10.3390/antiox10030473
Antioxidants, Vol. 10 (march 2021)
|
|
2.
|
11 p, 251.5 KB |
Association of lifestyle factors and inflammation with sarcopenic obesity : data from the PREDIMED-Plus trial
/
Abete, Itziar (Universidad de Navarra) ;
Konieczna, Jadwiga (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant - Fundació FISABIO) ;
Zulet, M. Angeles (Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra) ;
Galmes-Panades, Aina M.. (Instituto de Salud Carlos III) ;
Ibero-Baraibar, Idoia (Universidad de Navarra) ;
Babio, Nancy (Instituto de Salud Carlos III) ;
Estruch, Ramón (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) ;
Vidal, Josep (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) ;
Toledo, Estefania (Universidad de Navarra) ;
Razquin, Cristina (Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra) ;
Bartolomé, Rafael (Servicio Navarro de Salud-Osasunbidea) ;
Díaz-López, Andrés (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona)) ;
Fiol-Sala, Miquel (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant - Fundació FISABIO) ;
Casas, Rosa (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) ;
Vera, Josep (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) ;
Buil-Cosiales, Pilar (Instituto de Salud Carlos III) ;
Pintó, Xavier (Hospital Universitari de Bellvitge) ;
Corbella, Emili (Hospital Universitari de Bellvitge) ;
Portillo, Maria Puy (Euskal Herriko Unibertsitatea) ;
de Paz, José Antonio (Instituto de Biomedicina, León) ;
Martín, Vicente (Universidad de León) ;
Daimiel, Lidia (IMDEA Food Institute, Madrid) ;
Goday Arnó, Albert (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina) ;
Rosique-Esteban, Nuria (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ;
Salas-Salvadó, Jordi (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ;
Romaguera, Dora (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant - Fundació FISABIO) ;
Martínez, J. Alfredo (IMDEA Food Institute, Madrid)
Background: Sarcopenia is a progressive age-related skeletal muscle disorder associated with increased likelihood of adverse outcomes. Muscle wasting is often accompanied by an increase in body fat, leading to 'sarcopenic obesity'. [...]
2019 - 10.1002/jcsm.12442
Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, Vol. 10 Núm. 5 (january 2019) , p. 974-984
|
|
3.
|
9 p, 1.4 MB |
Type 2 diabetes and cognitive impairment in an older population with overweight or obesity and metabolic syndrome : baseline cross-sectional analysis of the PREDIMED-plus study
/
Mallorquí-Bagué, Núria (Hospital Universitari de Bellvitge) ;
Lozano Madrid, María (Hospital Universitari de Bellvitge) ;
Toledo, Estefania (Instituto de Salud Carlos III) ;
Corella, Dolores (Universitat de València. Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal) ;
Salas-Salvadó, Jordi (Instituto de Salud Carlos III) ;
Cuenca-Royo, Aida (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ;
Vioque, Jesús (Universidad Miguel Hernández de Elche. Departamento de Salud Pública, Historia de la Ciencia y Ginecología) ;
Romaguera, Dora (Instituto de Salud Carlos III) ;
Martínez, J. Alfredo (Instituto de Salud Carlos III) ;
Wärnberg, Julia (Universidad de Málaga) ;
López-Miranda, José (Instituto de Salud Carlos III) ;
Estruch, Ramón (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ;
Bueno-Cavanillas, Aurora (Instituto de Salud Carlos III) ;
Alonso-Gómez, Ángel María (Instituto de Salud Carlos III) ;
Tur, Josep Antonio (Instituto de Salud Carlos III) ;
Tinahones, Francisco J.. (Instituto de Salud Carlos III) ;
Serra Majem, Lluís (Instituto de Salud Carlos III) ;
Martín, Vicente (Instituto de Salud Carlos III) ;
Lapetra, José (Instituto de Salud Carlos III) ;
Vázquez, Clotilde (Instituto de Salud Carlos III) ;
Pintó, Xavier (Instituto de Salud Carlos III) ;
Vidal, Josep (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ;
Daimiel, Lidia (Universidad CEU San Pablo) ;
Gaforio, José J (Universidad de Jaén) ;
Matía Martín, Pilar (Hospital Clínico San Carlos (Madrid)) ;
Ros, Emilio (Instituto de Salud Carlos III) ;
Granero, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicobiologia i de Metodologia de Ciències de la Salut) ;
Buil-Cosiales, Pilar (Instituto de Salud Carlos III) ;
Barragán, Rocío (Universitat de València. Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal) ;
Bulló, Mònica (Instituto de Salud Carlos III) ;
Castañer, Olga (Instituto de Salud Carlos III) ;
García-de-la-Hera, Manoli (Universidad Miguel Hernández de Elche) ;
Yañez Juan, Aina (Universitat de les Illes Balears) ;
Abete, Itziar (Instituto de Salud Carlos III) ;
García-Rios, Antonio (Instituto de Salud Carlos III) ;
Ruiz-Canela, Miguel (Instituto de Salud Carlos III) ;
Díaz-López, Andrés (Instituto de Salud Carlos III) ;
Jiménez-Murcia, Susana (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge) ;
Martínez-González, Miguel A. (Instituto de Salud Carlos III) ;
De La Torre, Rafael (Instituto de Salud Carlos III) ;
Fernández-Aranda, Fernando (Hospital Universitari de Bellvitge)
This study cross-sectionally examines in the elderly population: (a) the association of type 2 diabetes with executive function (EF); (b) the effect of BMI on both type 2 diabetes and EF; (c) the association between glycaemia control and EF in type 2 diabetes. [...]
2018 - 10.1038/s41598-018-33843-8
Scientific reports, Vol. 8 (October 2018) , art. 16128
|
|