La desinstitucionalització i la crisi de les institucions
Domènech i Argemí, Miquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Social)
Tirado Serrano, Francisco Javier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Social)
Traveset, S.
Vitores González, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Social)

Títol variant: La desinstitucionalización y la crisis de las instituciones
Títol variant: The disinstitutionalization and the crisis of institutions
Data: 1999
Resum: Parlar d'institucions s'ha convertit en parlar de la seva crisi. Amb l'assentament de la societat postindustrial sembla que s'han accentuat les dificultats de legitimació d'unes institucions creades per mantenir un tipus de formació social que esta en procés de desaparició. De fet, es pot dir que la crisi de les institucions no és més que un aspecte d'una altra de global que podríem anomenar crisi del projecte modern.
Resum: Hablar de instituciones se ha convertido en hablar de crisis de las instituciones. En este sentido, la noción de desinstitucionalización ocupa un lugar relevante en la reflexión institucional. Por este motivo, en este artículo se lleva a cabo una revisión del concepto de institución v de las principales críticas que ha recibido como paso previo al análisis más detallado del fenómeno desinstitucionalizador en la práctica psiquiátrica. Tal análisis lleva a la elaboración de una propuesta alternativa que cuestiona la pertinencia de seguir hablando de instituciones, así como de procesos desinstitucionalizadores. Concretamente, se plantea que las especiales características de algunas prácticas psiquiátricas contemporáneas se ajustan mejor a la noción de ex-titución tomada de la obra de Serres.
Resum: Speaking of the institutions implies nowadays speaking of the crisis of institutions. In that sense, the concept of disinstitutionalization fills a relevant role in the institutional reflection. For this reason, this article carries out a review of the concept of institution and the main criticisms that it has received as a previous step to a more detailed examination of the disinstitutionalizing phenomenon, in the framework of psychiatric experience. Such an examination leads to the making of an alternative proposal which questions the pertinence of keeping speaking of both institutions and disinstutionalizing processes. It is specifically argued that the special features of some contemporary psychiatric methods comply better with the concept of ex-titution, extracted from the Serres' work.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; Versió publicada
Publicat a: Educació social. Revista de intervenció socioeducativa., Núm. 12 (1999) , p. 20-32, ISSN 1135-805X

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/EducacioSocial/article/view/144294


Català
13 p, 4.3 MB

Castellà
13 p, 4.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2013-07-05, darrera modificació el 2024-02-22



   Favorit i Compartir