Doblepensar lo negroblanco : propuesta metodológica para el análisis de la postverdad
Moles i Plaza, Ramon-Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)

Data: 2017
Resum: Las líneas que siguen pretenden una aproximación, voluntariamente muy concisa, al fenómeno de la post-verdad en el contexto de los populismos emergentes (tanto de "derecha" como de "izquierda", si es que estas expresiones tienen hoy todavía algún sentido). Más en concreto, interesan en este caso las nuevas tendencias trans-ideológicas que alimentan hoy las bases sociales del populismo de la "nueva extrema derecha". Se pretende una aproximación inicial a un concepto del que hallamos orígenes ya en 2004 (aunque hoy de uso generalizado e incluso descontextualizado), y que sirva para ubicarlo en un contexto conceptual, geopolítico y sistémico lo más concreto posible a pesar de la notoria manipulación del mismo y de que ha llegado incluso a ser designado como concepto más utilizado del año 2016 por parte del diccionario Oxford en su tradicional selección anual.
Resum: The lines that follow are intended to be a very concise approach to these post-truth phenomenon in the context of emerging populism (both "right" and "left", if these expressions have any meaning today). More specifically, are of interest here the new trans-ideological tendencies that feed the social bases of the "new extreme right" populism. It is intended an initial approximation to a concept from which we find origins already in 2004 (today of widespread use and even decontextualized), and serve to locate it in a conceptual, geopolitical and systemi context, as concrete as possible. So despite the notorious manipulation of the post-truth concept, that it has even been designated as the most used along the year 2016, by the Oxford dictionary in its traditional annual selection.
Resum: Les línies que segueixen pretenen una aproximació, voluntàriament molt concisa, al fenomen de la post-veritat en el context dels populismes emergents (tant de "dreta" com d'"esquerra", si és que aquestes expressions tenen avui encara algun sentit). Més en concret, interessen en aquest cas les noves tendéncies trans-ideològiques que alimenten avui les bases socials del populisme de la "nova extrema dreta". Es pretén una aproximació inicial a un concepte del que trobem orígens ja en 2004 (encara que avui d'ús generalitzat i fins i tot descontextualitzat), i que serveixi per ubicar-lo en un context conceptual, geopolític i sistèmic el més concret possible tot i la notòria manipulació del mateix i que ha arribat fins i tot a ser designat com a concepte més utilitzat de l'any 2016 per part del diccionari Oxford en el seu tradicional selecció anual.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Post-verdad ; Populismo ; Trump ; Alt-right ; Post-truth ; Populism ; Post-veritat ; Populisme
Publicat a: Tiempo devorado, Vol. 4 Núm. 1 (2017) , p. 116-145 (Articles) , ISSN 2385-5452

Adreça original: https://revistes.uab.cat/tdevorado/article/view/v4-n1-moles
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/tdevorado/article/view/320905


30 p, 7.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Tiempo devorado
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2017-04-06, darrera modificació el 2021-12-11



   Favorit i Compartir