Ràdio en línia i projectes nadius a Catalunya. Els riscos i atractius de la incertesa
Sellas, Toni (Universitat de Vic)
Bonet Bagant, Montse (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat)

Títol variant: Radio en línea y proyectos nativos en Cataluña. Los riesgos y atractivos de la incertidumbre
Títol variant: Online radio and native projects in Catalonia. The risk and appeal of uncertainty
Data: 2017
Resum: En els darrers anys, la digitalització ha anat transformant les indústries culturals. La radiofònica, malgrat que a Espanya continua sent de transmissió principalment analògica, no és aliena als canvis. A internet, la ràdio pot diversificar l'oferta més enllà dels continguts que difon a l'antena. Però, paral·lelament, s'hi desenvolupen altres propostes d'àudio nascudes a la xarxa al marge dels radiodifusors tradicionals. L'estudi de la ràdio en línia i els projectes nadius ens permet veure i comparar com afronten estratègicament internet, un espai que planteja nous reptes per a la cadena de valor tradicional de l'empresa radiofònica. A partir de la revisió bibliogràfica i documental, la descripció de la mostra i les entrevistes en profunditat, es posa de manifest el nivell de comprensió de les dinàmiques d'internet, com això es tradueix en una oferta de continguts determinada i com es flexibilitza la cadena de valor. Alhora, s'apunten tendències d'evolució del mercat radiofònic i les dificultats que hi influeixen.
Resum: En los últimos años, la digitalización ha ido transformando las industrias culturales. La radiofónica, pese a que en España sigue siendo de transmisión principalmente analógica, no es ajena a los cambios. En Internet, la radio puede diversificar la oferta más allá de los contenidos que difunde en la antena. Pero, paralelamente, se desarrollan otras propuestas de audio nacidas en la red al margen de los radiodifusores tradicionales. El estudio de la radio en línea y los proyectos nativos nos permite ver y comparar cómo afrontan estratégicamente Internet, un espacio que plantea nuevos retos para la cadena de valor tradicional de la empresa radiofónica. A partir de la revisión bibliográfica y documental, la descripción de la muestra y las entrevistas en profundidad, se pone de manifiesto el nivel de comprensión de las dinámicas de Internet, cómo ello se traduce en una determinada oferta de contenidos y cómo se flexibiliza la cadena de valor. Asimismo, se apuntan tendencias de evolución del mercado radiofónico y las dificultades que influyen en el mismo.
Resum: Digitalisation has transformed cultural industries in recent years. The radio industry is also being affected by these changes, although in Spain it's still largely based on an analogue transmission model. On the internet, radio broadcasters can diversify the range of content they deliver to the audience. At the same time, other audio projects are set up directly on the internet, being far removed from those of traditional broadcasters. This study of online radio and indigenous online projects allows us to examine and compare the strategies used to tackle the internet, a platform that challenges the traditional value chain of broadcasters. Based on a review of the literature and documents, a description of the sample and in-depth interviews, this paper explains how broadcasters see the dynamics of the internet and how this results in a certain kind of content and its impact on the value chain. Some trends in the radio market and related difficulties are also pointed out.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català, castellà i anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Indústries culturals ; Ràdio ; Internet ; Àudio ; Cadena de valor ; Industrias culturales ; Cultural industries ; Value chain
Publicat a: Quaderns del CAC, Vol. XX, Num. 43 (2017) , p. 155-164, ISSN 2014-2242

Adreça alternativa: https://www.cac.cat/documentacio/diversitat-i-industries-culturals


10 p, 1.2 MB

Español
10 p, 222.6 KB

English
10 p, 207.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2018-11-27, darrera modificació el 2022-02-06



   Favorit i Compartir