¿Cómo ha mejorado tanto la vejez en España?
Pérez Díaz, Julio
Centre d'Estudis Demogràfics

Publicació: Bellaterra Centre d'Estudis Demogràfics 2001
Resum: S'examina la "situació demogràfica" de la vellesa a Espanya, situació profundament afectada pels importants canvis polítics, socials, econòmics i demogràfics del darrer quart de segle. El tema és políticament rellevant, ja que s'insereix en l'actual debat sobre la sostenibilitat de l'estat del benestar i la necessitat de reformes en el sistema de pensions. Tot i que la millora en la situació relativa de la vellesa espanyola és sensible, la seva explicació normalment es limita al paper que en ella pot haver-hi jugat la protecció social o l'Estat. La meva hipòtesis és què la principal explicació hauria de buscar-se en les característiques generacionals d'aquells que recentment han arribat a la primera vellesa.
Resum: Se examina a continuación la "situación sociodemográfica" de la vejez en España, situación profundamente afectada por los importantes cambios políticos, sociales, económicos y demográficos del último cuarto de siglo. El tema es políticamente relevante porque se inserta en el actual debate sobre la sostenibilidad del estado del bienestar y la necesidad de reformas en el sistema de pensiones. Pese a que la mejora en la situación relativa de la vejez española es sensible, su explicación suele limitarse al papel que en ello pueda haber jugado la protección social o el estado. Mi hipótesis es que la principal explicación debe buscarse en las características generacionales de quienes recientemente han alcanzado la primera vejez.
Resum: This paper explores the social and demographic conditions of the aging population in Spain, which are deeply affected by the significant political, social, economic and demographic changes that have taken place during the last quarter of the 20th century. This is an important issue because it's relevant to the current discussion about the welfare state sustainability and the need of reforms of the retirement system. Although the general improvement of the aged population is commonly related to the role played by the social security system, the hypothesis is that the main explanation must be find in the characteristics of those recently reaching the retirement age.
Resum: On présente la "situation sociodémographique" du vieillissement en Espagne, situation profondément affectée par les importants changements politiques, sociaux, économiques et démographiques du dernier quart de siècle. Le thème est justifié politiquement parce qu'il participe à l'actuel débat sur le maintien du niveau de vie et la nécessité de réformes dans le système des retraites. On observe sensiblement une amélioration relative des conditions de vie de la population âgée espagnole. Son explication semble se limiter au rôle que peut y avoir joué la protection sociale et l'Etat. Mon hypothèse est que la principale explication doit être à chercher dans les caractéristiques générationnelles de ceux qui récemment sont entrés dans la première étape de la vieillesse.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 196
Document: Working paper
Matèria: Vellesa ; Espanya ; Pensions a la vellesa ; Vellesa, envelliment demogràfic, estat del benestar, pensions, família, generacions, Espanya ; Vejez, envejecimiento demográfico, estado del bienestar, pensiones, familia, generaciones, España ; Elderly, demographic, welfare state, pensions, family, generations, Spain ; Vieillesse, vieillissement démographique, Etat providence, retraites, famille, générations, Espagne



33 p, 227.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2019-01-25, darrera modificació el 2024-03-07



   Favorit i Compartir