Filosofia de la il·lustració [100307]
Vallverdú Segura, Jordi
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Additional title: Philosophy of the Enlightenment
Additional title: Filosofía de la ilustración
Date: 2019-20
Abstract: Durant el segle XVIII europeu, conegut també com el "Segle de les Llums", o de la Il·lustració, es desenvolupen les conseqüències filosòfiques de la visió (o lectura) científica de la natura, de la constitució cartesiana del subjecte de la certesa i d'un ideal de saber oposat a la foscor de l'Univers metafísic o de l'obscurantisme pur i simple. Examinarem primer el desenvolupament empirista d'aquestes premisses, que fa de la intel·ligència un instrument de domini de la natura i de la política, i que culmina en l'obra de David Hume. Després estudiarem la via racionalista, representada en el segle XVIII per l'obra de Jean-Jacques Rousseau, que parteix d'un possible coneixement apriorístic de l'ésser de l'home, a partir del lloc on es trobaria en una natura ideal. Les dues vies vénen a convergir en l'obra d'Immanuel Kant, on culmina i se sintetitza l'esforç intel·lectual de la Il·lustració. Després d'ell, encara en el segle XVIII, comença a obrir-se pas un pensament unificador del que Kant havia separat en la seva obra crítica, la llei de la natura i l'imperatiu de la llibertat. L'objectiu formatiu d'aquesta assignatura és d'aconseguir una caracterització alhora històrica i conceptual de la filosofia del segle de les Llums.
Abstract: Durante el siglo XVIII europeo, conocido también como el "Siglo de las Luces", o de la Ilustración, se desarrollan las consecuencias filosóficas de la visión (o lectura) científica de la naturaleza, de la constitución cartesiana del sujeto de la certeza y de un ideal de saber opuesto a la oscuridad del Universo metafísico o del oscurantismo puro y simple. Examinaremos primero el desarrollo empirista de estas premisas, que hace de la inteligencia un instrumento de dominio de la naturaleza y de la política, y que culmina en la obra de David Hume. Después estudiaremos la vía racionalista, representada en el siglo XVIII por la obra de Jean-Jacques Rousseau, que parte de un posible conocimiento apriorístico del ser del hombre, a partir del lugar donde se encontraría en una naturaleza ideal. Las dos vías vienen a converger en la obra de Immanuel Kant, donde culmina y se sintetiza el esfuerzo intelectual de la Ilustración. Después de él, aunque en el siglo XVIII, comienza a abrirse paso un pensamiento unificador del que Kant había separado en su obra crítica, la ley de la naturaleza y el imperativo de la libertad. El objetivo formativo de esta asignatura es conseguir una caracterización vez histórica y conceptual de la filosofía del siglo de las luces.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Filosofia [2500246]
Study plan: Grau en Filosofia [802]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
4 p, 102.3 KB

Anglès
4 p, 101.5 KB

Castellà
4 p, 102.2 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2019-07-19, last modified 2023-01-28



   Favorit i Compartir