"Mallorca Romana" : una ruta pel patrimoni arqueològic i documental
Jaume Losa, Alejandro Andreas
Riera Rullan, Mateu, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana)
Puigvert Planagumà, Gemma, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: "Mallorca Romana" : una ruta por el patrimonio arqueológico y documental
Títol variant: "Roman Mallorca" : a route through the archaeological and documentary heritage
Publicació: Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 2020
Resum: La conquesta romana de les illes Balears es caracteritza per ser un dels fets més transcendents en la història de l'arxipèlag. L'any 123 aC, motivat per un seguit d'al·licients polítics, econòmics, socials i militars, tots ells amagats darrera del pretext de la de pirateria, Quint Cecili Metel desembarcà a les costes balears amb l'objectiu d'integrar-les als dominis de Roma. A partir d'aquest moment, s'inicià un fort procés de romanització que trencà definitivament amb les estructures de les comunitats indígenes, el qual s'ha pogut estudiar gràcies a la pervivència de les fonts clàssiques i de les restes arqueològiques. A partir d'aquest material, i després d'una cerca exhaustiva i una planificació prèvia, s'ha dissenyat una ruta turística de caràcter cultural destinada a donar a conèixer la història de la Mallorca romana. L'itinerari inclou tot un seguit de recursos arqueològics, museístics i documentals que permeten al visitant submergir-se en un dels períodes que més ha marcat el desenvolupament històric de Mallorca i que, malauradament, s'ha vist desplaçat a conseqüència de l'enaltiment d'altres èpoques.
Resum: La conquista romana de las islas Baleares se caracteriza por ser uno de los hechos más trascendentes de la historia del archipiélago. El año 123 aC, motivado por un conjunto de alicientes políticos, económicos, sociales y militares, todos ellos camuflados bajo el pretexto de la piratería, Quinto Cecilio Metelo desembarcó en las costas baleares con el objetivo de integrarlas a los dominios de Roma. A partir de entonces, se inició un fuerte proceso de romanización que rompió definitivamente con las estructuras de las comunidades indígenas, un proceso que se ha podido estudiar gracias a la pervivencia de las fuentes clásicas y de los restos arqueológicos. Con todo este material, y después de una investigación exhaustiva, así como de una planificación previa, se ha diseñado una ruta turística de carácter cultural destinada a dar a conocer la historia de la Mallorca romana. El itinerario incluye un conjunto de recursos arqueológicos, museísticos y documentales que permiten al visitante sumergirse en uno de los períodos que más ha marcado el desarrollo histórico de Mallorca y que, desafortunadamente, se ha visto desplazado como consecuencia del enaltecimiento de otras épocas.
Resum: The Roman conquest of the Balearic Islands was one of the most important events in the history of the archipelago. In 123 BC, motivated by a series of political, economic, social and military incentives, all hidden behind the pretext of piracy, Quintus Caecilius Metellus landed on the Balearic shores with the aim of integrating them into the Roman dominion. From that moment on, a strong process of Romanization began and broke definitively with the structures established by the indigenous communities. This phenomenon has been studied thanks to the survival of classical sources and archaeological remains. Based on this material, and after an exhaustive search and previous planning, a cultural tourist route has been designed with the aim of making a part of the history of Mallorca known. The route includes a set of archaeological, museum and documentary resources that allow visitors to immerse themselves in one of the periods that has most marked Mallorca's historical development and which, unfortunately, has been displaced as a result of the glorification of other periods.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Humanitats [2502758]
Pla d'estudis: Grau en Humanitats [1139]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Illes Balears ; Mallorca ; Conquesta romana ; Romanització ; Itinerari turístic ; Islas Baleares ; Conquista romana ; Romanización ; Itinerario turístico ; Balearic Islands ; Roman conquest ; Romanization ; Touristic route



155 p, 81.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Filosofia i Lletres. TFG

 Registre creat el 2020-07-06, darrera modificació el 2022-02-08



   Favorit i Compartir