Una anàlisi sociològica de la kuadrilla. L'experiència de l'amistat grupal al País Basc
Obiols Iraeta, Garazi
Verdaguer, Josep (Verdaguer Lozano), dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: Un análisis sociológico de la kuadrilla. La experiencia de la amistad grupal en el País Vasco
Títol variant: A sociological analysis of the kuadrilla. The experience of group friendship in the Basque Country
Data: 2021
Resum: La intenció del present treball ha estat endinsar-se en el que en el País Basc es coneix com la "kuadrilla", per tal d'analitzar quins són els implícits d'aquest tipus de forma de viure l'amistat tan quotidià, així com el que genera en els seus participants. La mostra escollida en la recerca ha estat la població de dos pobles units, Urretxu i Zumárraga, y la tècnica que ha esdevingut l'eix central dels resultats ha estat la realització d'entrevistes semi estructurades a membres de diferents kuadrilles. Les activitats principals que es duen a terme amb la kuadrilla giren al voltant del menjar, destacant les "sociedades", i del beure, amb el popular "poteo". Compartir activitats quotidianes es converteix en una dinàmica generadora de vincles, les activitats passen a un segon pla i el fet primordial és la sociabilitat apuntada per Simmel i la comunitat que es construeix a través del compartir i de l'estar junts. Aquesta importància que adquireix compartir el dia a dia ha fet que la situació de la Covid-19 tingués un gran impacte en el País Basc. El fenomen de la kuadrilla ens acaba mostrant una manera particular que té una societat (la basca) d'adaptar-se a la modernitat i frenar, com deien Gurrutxaga i Unceta, la desestructuració i fragmentació que aquesta comporta en els individus. La modernització en moltes societats ha acabat esdevenint el món sense llar, però al País Basc s'ha configurat una forma d'organització de la vida social fonamentada en l'acompanyament, la solidaritat i la comunitat a llarg termini.
Resum: La intención del presente trabajo ha estado adentrarse en el que en el País Vasco se conoce como la "kuadrilla", para analizar cuáles son los implícitos de este tipo de forma de vivir la amistad tan cotidiano, así como lo que genera en sus participantes. La muestra escogida en la investigación ha sido la población de dos pueblos unidos, Urretxu y Zumárraga, y la técnica que se ha convertido en eje central de los resultados ha sido la realización de entrevistas semi estructuradas a miembros de diferentes kuadrillas. Las actividades principales que se llevan a cabo con la kuadrilla giran alrededor de la comida, destacando las "sociedades", y del beber, con el popular "poteo". Compartir actividades cotidianas se convierte en una dinámica generadora de vínculos, las actividades pasan a un segundo plano y el hecho primordial es la sociabilidad apuntada por Simmel y la comunidad que se construye a través del compartir y del estar juntos. Esta importancia que adquiere compartir el día a día ha hecho que la situación de la Covid-19 tuviera un gran impacto en País Vasco. El fenómeno de la kuadrilla nos acaba mostrando una manera particular que tiene una sociedad (la vasca) de adaptarse a la modernidad y frenar, como decían Gurrutxaga y Unceta, la desestructuración y fragmentación que ésta conlleva en los individuos. La modernización en muchas sociedades ha acabado convirtiéndose en el mundo sin hogar, pero en el País Vasco se ha configurado una forma de organización de la vida social fundamentada en el acompañamiento, la solidaridad y la comunidad a largo plazo.
Resum: The intention of this current research has been to get inside of what is known in the Basque Country as the "kuadrilla", to analyze what is behind this way of living friendship, as well as what it generates in its participants. The sample chosen in the research has been the population of two united towns, Urretxu and Zumárraga, and the technique that has become central for the results has been the semi-structured interviews made to members of different kuadrillas. The main activities carried out with the kuadrilla revolve around food, highlighting the "societies", and drinking, with the popular "poteo". Sharing daily activities becomes a bond-generating dynamic, activities take a backseat and the primary fact is the sociability pointed out by Simmel and the community that is built through sharing and being together. This importance of sharing on a daily basis has made the Covid-19 situation have a great impact in the Basque Country. The phenomenon of the kuadrilla ends up showing us a particular way that a society (the Basque society) has of adapting to modernity and stopping, as Gurrutxaga and Unceta said, the destructuring and fragmentation that this entails in individuals. Modernization in many societies has ended up becoming the world without a home, but in the Basque Country a form of organization of social life has been configured based on long-term accompaniment, solidarity and community.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Sociologia [2500262]
Pla d'estudis: Grau en Sociologia [819]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Kuadrilla ; País Basc ; Amistat ; Grupal ; Comunitat ; Modernitat ; Poteo ; Sociedades ; País Vasco ; Comunidad ; Modernidad ; Basque Country ; Group ; Community ; Modernity



TFG
51 p, 1.1 MB

Pòster
2 p, 1.8 MB

Resum executiu
4 p, 476.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. TFG

 Registre creat el 2021-10-01, darrera modificació el 2022-04-09



   Favorit i Compartir