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Does Consumption of Ultra-Processed Foods Matter for Liver Health? Prospective Analysis among Older Adults with Metabolic Syndrome
Konieczna, Jadwiga (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Fiol-Sala, Miquel (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Colom, Antoni (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Martínez-González, Miguel Ángel (Harvard T.H. Chan School of Public Health (Boston, Estats Units d'Amèrica))
Salas-Salvadó, Jordi (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili)
Corella, Dolores (Universitat de València)
Soria-Florido, María Trinidad (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Martínez, J. Alfredo (Precision Nutrition and Cardiometabolic Health Program (Madrid))
Alonso-Gómez, Ángel María (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc))
Wärnberg, Julia (Universidad de Málaga)
Vioque, Jesús (Instituto de Investigación Sanitaria y Biomédica de Alicante)
López-Miranda, José (Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba)
Estruch, Ramón (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer)
Bernal-Lopez, María Rosa (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga)
Lapetra, José (DDistrito Sanitario Atención Primaria Sevilla)
Serra-Majem, Luís (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria)
Bueno-Cavanillas, Aurora (Universidad de Granada)
Tur, Josep Antonio (Universitat de les Illes Balears)
Martín, Vicente (Universidad de León)
Pintó, Xavier (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge)
Gaforio, José J. (Universidad de Jaén)
Matía-Martín, Pilar (Instituto de Investigación Sanitaria del Hospital Clínico San Carlos)
Vidal, Josep (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer)
Vázquez, Clotilde (Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz)
Daimiel, Lidia (Nutritional Control of the Epigenome Group, Precision Nutrition and Obesity Program (Madrid))
Ros, Emilio (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer)
Bes-Rastrollo, Maira (Universidad de Navarra)
Pascual, María (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili)
Sorlí, José V (Universitat de València)
Goday Arnó, Albert (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Zulet, M. Angeles (Universidad de Navarra)
Moreno-Rodriguez, Anai (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc))
Carmona González, Francisco Jesús (Distrito de Atención Primaria Costa del Sol (Andalusia))
Valls-Enguix, Rafael (Raval Health Care Centre, 03203 Elche, Spain)
Janer, Juana M. (Centro de Salud Camp Redó (Illes Balears))
García-Rios, Antonio (Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba)
Casas, Rosa (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer)
Gómez Pérez, Ana María (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga)
Santos-Lozano, José Manuel (Distrito Sanitario Atención Primaria Sevilla)
Basterra Gortari, Francisco Javier (Complejo Hospitalario de Navarra)
Martínez, María Ángeles (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili)
Ortega-Azorin, Carolina (Universitat de València)
Bayó, Joan (Institut Català de la Salut. Centre d'Atenció Primària El Clot (Barcelona, Catalunya))
Abete, Itziar (Universidad de Navarra)
Salaverria-Lete, Itziar (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc))
Ruiz-Canela, Miguel (Universidad de Navarra)
Babio, Nancy (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili)
Carres, Lourdes (Centre d'Atenció Primària Sant Martí de Provençals (Catalunya))
Romaguera, Dora (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)

Data: 2022
Resum: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) includes a spectrum of liver alterations that can result in severe disease and even death. Consumption of ultra-processed foods (UPF) has been associated with obesity and related comorbidities. However, the link between UPF and NAFLD has not been sufficiently assessed. We aimed to investigate the prospective association between UPF consumption and liver health biomarkers. Methods: We followed for 1 year 5867 older participants with overweight/obesity and metabolic syndrome (MetS) from the PREDIMED-Plus trial. A validated 143-item semi-quantitative food frequency questionnaire was used to evaluate consumption of UPF at baseline, 6, and 12 months. The degree of processing for foods and beverages (g/day) was established according to the NOVA classification system. The non-invasive fatty liver index (FLI) and hepatic steatosis index (HSI) were used to evaluate liver health at three points in time. The associations between changes in UPF consumption (percentage of total daily dietary intake (g)) and liver biomarkers were assessed using mixed-effects linear models with repeated measurements. Results: In this cohort, UPF consumption at baseline was 8. 19% (SD 6. 95%) of total daily dietary intake in grams. In multivariable models, each 10% daily increment in UPF consumption in 1 year was associated with significantly greater FLI (β 1. 60 points, 95% CI 1. 24;1. 96 points) and HSI (0. 43, 0. 29; 0. 57) scores (all p -values < 0. 001). These associations persisted statistically significant after adjusting for potential dietary confounders and NAFLD risk factors. Conclusions: A higher UPF consumption was associated with higher levels of NAFLD-related biomarkers in older adults with overweight/obesity and MetS.
Ajuts: European Research Council 340918
Instituto de Salud Carlos III PI13/00673
Instituto de Salud Carlos III PI13/00492
Instituto de Salud Carlos III PI13/00272
Instituto de Salud Carlos III PI13/01123
Instituto de Salud Carlos III PI13/00462
Instituto de Salud Carlos III PI13/00233
Instituto de Salud Carlos III PI13/02184
Instituto de Salud Carlos III PI13/00728
Instituto de Salud Carlos III PI13/01090
Instituto de Salud Carlos III PI13/01056
Instituto de Salud Carlos III PI14/01722
Instituto de Salud Carlos III PI14/00636
Instituto de Salud Carlos III PI14/00618
Instituto de Salud Carlos III PI14/00696
Instituto de Salud Carlos III PI14/01206
Instituto de Salud Carlos III PI14/01919
Instituto de Salud Carlos III PI14/00853
Instituto de Salud Carlos III PI14/01374
Instituto de Salud Carlos III PI14/00972
Instituto de Salud Carlos III PI14/00728
Instituto de Salud Carlos III PI14/01471
Instituto de Salud Carlos III PI16/00473
Instituto de Salud Carlos III PI16/00662
Instituto de Salud Carlos III PI16/01873
Instituto de Salud Carlos III PI16/01094
Instituto de Salud Carlos III PI16/00501
Instituto de Salud Carlos III PI16/00533
Instituto de Salud Carlos III PI16/00381
Instituto de Salud Carlos III PI16/00366
Instituto de Salud Carlos III PI16/01522
Instituto de Salud Carlos III PI16/01120
Instituto de Salud Carlos III PI17/00764
Instituto de Salud Carlos III PI17/01183
Instituto de Salud Carlos III PI17/00855
Instituto de Salud Carlos III PI17/01347
Instituto de Salud Carlos III PI17/00525
Instituto de Salud Carlos III PI17/01827
Instituto de Salud Carlos III PI17/00532
Instituto de Salud Carlos III PI17/00215
Instituto de Salud Carlos III PI17/01441
Instituto de Salud Carlos III PI17/00508
Instituto de Salud Carlos III PI17/01732
Instituto de Salud Carlos III PI17/00926
Instituto de Salud Carlos III PI19/00957
Instituto de Salud Carlos III PI19/00386
Instituto de Salud Carlos III PI19/00309
Instituto de Salud Carlos III PI19/01032
Instituto de Salud Carlos III PI19/00576
Instituto de Salud Carlos III PI19/00017
Instituto de Salud Carlos III PI19/01226
Instituto de Salud Carlos III PI19/00781
Instituto de Salud Carlos III PI19/01560
Instituto de Salud Carlos III PI19/01332
Instituto de Salud Carlos III PI20/01802
Instituto de Salud Carlos III PI20/00138
Instituto de Salud Carlos III PI20/01532
Instituto de Salud Carlos III PI20/00456
Instituto de Salud Carlos III PI20/00339
Instituto de Salud Carlos III PI20/00557
Instituto de Salud Carlos III PI20/00886
Instituto de Salud Carlos III PI20/01158
Instituto de Salud Carlos III PI21/00465
Instituto de Salud Carlos III CPII20/00014
"la Caixa" Foundation 2013ACUP00194
Ministerio de Economía y Competitividad IJC2019-042420-I
Nota: Altres ajuts: Generalitat Valenciana PROMETEO/2017/017
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Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Ultra-processed foods ; Liver health markers ; Fatty liver index ; Hepatic steatosis index ; Metabolic syndrome
Publicat a: Nutrients, Vol. 14 (october 2022) , ISSN 2072-6643

DOI: 10.3390/nu14194142
PMID: 36235794


21 p, 1.1 MB

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Articles > Articles de recerca
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 Registre creat el 2022-10-27, darrera modificació el 2023-10-18



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