Sistemes Digitals i Llenguatges de Descripció del Hardware [102684]
Rullan Ayza, Mercedes
Velasco Gonzalez, Antonio Jose
Teres Teres, Lluís Antoni
Montilla Gispert, Victor
Castells-Rufas, David
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria

Títol variant: Digital Systems and Hardware Description Languages
Títol variant: Sistemas Digitales y Lenguajes de Descripción del Hardware
Data: 2023-24
Resum: Es tracta d'una assignatura de formació bàsica que s'imparteix en el segon curs, primer semestre de la titulació i constitueix el nexe d'unió entre les assignatures de primer curs de Teoria de Circuits i Electrònica i els Fonaments d'Informàtica amb l'Arquitectura de Computadors i Perifèrics de segon curs. L'objectiu de l'assignatura és que els estudiants comprenguin el paper que els sistemes digitals juguen en el món de la informàtica, siguin capaços de dissenyar i implementar circuits digitals de complexitat mitjana-baixa utilitzant portes lògiques i dispositius reconfigurables i entenguin que un computador no és sinó un sistema digital de certa complexitat. A la última part del curs s'aborden les metodologies basades en arquitectures "Unitat de Procés - Unitat de Control (UP-UC)" per resoldre sistemes digitals d'una certa complexitat tot introduint els conceptes basics d'aquestes arquitectures tant en la seva versió "cablejada" (UC feta amb portes i blocs lògics) com "microprogramada" (UC basada en ROM + seqüenciador). Finalment es tanca aquest bloc i 1 i blocs lògics) com "microprogramada" (UC basada en ROM + seqüenciador). Finalment es tanca aquest bloc i l'assignatura veient el disseny d'un processador de codi obert (RISC-V) a partir del seu repertori d'instruccions i aplicant les arquitectures UP-UC anteriors.
Resum: This is a basic training course, taught during the second academic year, first semester. Is the bridge between the courses "Theory of Circuits and Electronics" and "Fundamentals of Computing", in the first year, and "Computer Architecture and Peripherals", in the second year. The objectives of this course are for students to understand the role of digital systems in the computer world, be capable of designing low-to-medium complexity digital systems using logic gates and reconfigurable devices, and understand that a computer is simply a digital system of a certain complexity. In the last part of the course, methodologies based on "Process Unit - Control Unit (UP-UC)" architectures are addressed to solve digital systems of a certain complexity by introducing the basic concepts of these architectures both in their "wired" version (UC made with gates and logic blocks) and "microprogrammed" (UC based on ROM + sequencer). Finally a simple computer open source (RISC-V) is presented in order for the 1 based on ROM + sequencer). Finally a simple computer open source (RISC-V) is presented in order for the students to understand the concepts of process-unit, control-unit, instruction set, microinstructions, microorders and microprogramming and applying the previous UP-UC architectures.
Resum: Se trata de una asignatura de formación básica que se imparte en el segundo curso, primer semestre de la titulación y constituye el nexo de unión entre las asignaturas de primer curso de Teoría de Circuitos y Electrónica y de Fundamentos de la Informática y la asignatura de Arquitectura de Computadores y Periféricos de segundo curso. El objetivo de la asignatura es que los estudiantes comprendan el papel que los sistemas digitales juegan en el mundo de la informática, sean capaces de diseñar e implementar circuitos digitales de complejidad media-baja utilizando puertas lógicas y dispositivos reconfigurables y entiendan que un computador no es sino un sistema digital de cierta complejidad. En la última parte del curso se abordan las metodologías basadas en arquitecturas "Unidad de Proceso - Unidad de Control (UP-UC)" para resolver sistemas digitales de una cierta complejidad introduciendo los conceptos básicos de estas arquitecturas tanto en su versión "cableada" (UC 1 complejidad introduciendo los conceptos básicos de estas arquitecturas tanto en su versión "cableada" (UC hecha con puertas y bloques lógicos) como "microprogramada" (UC basada en ROM + secuenciador). Finalmente se cierra este bloque y la asignatura viendo el diseño de un procesador muy simple de código abierto (RISC-V) a partir de su repertorio de instrucciones y aplicando las arquitecturas UP-UC anteriores.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació [2500898] ; Enginyeria Electrònica de Telecomunicació [2500895]
Pla d'estudis: Grau en Enginyeria Informàtica (Menció en Enginyeria de Computadors) i Grau en Enginyeria Electrònica de Telecomunicació [1206] ; Grau en Enginyeria Informàtica (Menció en Tecnologies de la Informació) i Grau en Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació [1207] ; Grau en Enginyeria Electrònica de Telecomunicació i Grau en Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació [1365] ; Grau en Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació [956] ; Grau en Enginyeria Electrònica de Telecomunicació [957]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
8 p, 119.6 KB

Anglès
7 p, 116.6 KB

Castellà
8 p, 118.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2023-07-07, darrera modificació el 2023-10-09



   Favorit i Compartir