Web of Science: 2 citas, Scopus: 2 citas, Google Scholar: citas,
Breaking New Ground : Exploring the Promising Role of Solid-State Fermentation in Harnessing Natural Biostimulants for Sustainable Agriculture
Solano Porras, Carlos (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Artola Casacuberta, Adriana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Barrena Gómez, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Ghoreishi, Golafarin (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Ballardo Matos, Cindy Vanessa (National University of Central Peru)
Sanchez, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)

Fecha: 2023
Resumen: Agriculture has been experiencing a difficult situation because of limiting factors in its production processes. Natural biostimulants (NBs) have emerged as a novel alternative. This study reviews NBs produced through solid-state fermentation (SSF) from organic waste, focusing on processes and production methods. The aim is to highlight their potential for improving agricultural productivity and promoting sustainable agriculture. Through a literature review, the effects of NBs on crops were summarized, along with the challenges associated with their production and application. The importance of standardizing production processes, optimizing fermentation conditions, and assessing their effects on different crops is emphasized. Furthermore, future research areas are introduced, such as enhancing production efficiency and evaluating the effectiveness of SSF-produced NBs in different agricultural systems. In conclusion, SSF-produced NBs offer a promising alternative for sustainable agriculture, but further research and development are needed to maximize their efficacy and to enable large-scale implementation.
Ayudas: Agencia Estatal de Investigación PLEC2022-009252
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Natural biostimulant ; Solid-state fermentation ; Organic waste ; Sustainable agriculture ; Crop improvement
Publicado en: Processes, Vol. 11, Issue 8 (August 2023) , art. 2300, ISSN 2227-9717

DOI: 10.3390/pr11082300


22 p, 426.4 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ingeniería > Grupo de Investigación en Compostaje (GICOM)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2023-09-26, última modificación el 2024-05-04



   Favorit i Compartir