Web of Science: 0 citas, Scopus: 0 citas, Google Scholar: citas,
Drastic Microbial Count Reduction in Soy Milk Using Continuous Short-Wave Ultraviolet Treatments in a Tubular Annular Thin Film UV-C Reactor
Martínez-García, María (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Sauceda-Gálvez, Jezer N. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Codina Torrella, Idoia (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia)
Hernández Herrero, María Manuela (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Gervilla Fernández, Ramón (Universitat Autònoma de Barcelona. SPTA-Servei Planta Tecnologia Aliments)
Roig Sagués, Artur Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Fecha: 2023
Resumen: Vegetative cells of Listeria monocytogenes and Escherichia coli and spores of Bacillus subtilis and Aspergillus niger were inoculated in soy milk at an initial concentration of ≈5 log CFU/mL. Inoculated and control (non-inoculated) soy milk samples were submitted to three types of treatments using a tubular annular thin film short-wave ultraviolet (UV-C) reactor with 1 mm of layer thickness. Treatments applied depended on the flow rate and the number of entries to the reactor, with UV-C doses ranging from 20 to 160 J/mL. The number of entries into the reactor tube (NET) was established as the most determining parameter for the efficiency of the UV-C treatments. Conidiospores of A. niger were reported as the most resistant, followed by B. subtilis spores, while vegetative cells were the most sensible to UV-C, with Listeria monocytogenes being more sensible than Escherichia coli. Treatments of just 80 J/mL were needed to achieve a 5 log CFU/mL reduction of L. monocytogenes while 160 J/mL was necessary to achieve a similar reduction for A. niger spores.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad AGL2014-60005-R
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Listeria monocytogenes ; Escherichia coli ; Bacillus subtilis ; Aspergillus niger ; Soy milk ; Short-wave ultraviolet (UV-C)
Publicado en: Foods, Vol. 12 (october 2023) , ISSN 2304-8158

DOI: 10.3390/foods12203813
PMID: 37893706


16 p, 2.8 MB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2023-11-08, última modificación el 2023-11-14



   Favorit i Compartir