La separación de poderes ¿en peligro?
Sureda Sansó, Maria Àngela
García Morales, María Jesús, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Política i de Dret Públic)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Títol variant: the separation of powers in danger?
Data: 2023
Resum: La divisió de poders garanteix la democràcia i l'Estat de Dret de la nostra societat estructurada pel parlamentarisme. Per una banda, el freqüent ús del decret-llei que realitza el poder executiu, com a normes aprovades unilateralment per part del Govern, fan perillar el poder legislatiu que es limita a un vot de totalitat en el Congrés de Diputats. Es tracta de normes que poden ser utilitzades en moments d'urgent i extraordinària necessitat. Tenint en compte la flexibilització del fet habilitant per part del Tribunal Constitucional. El caràcter heterogeni que posseeixen els decret-lleis en els darrers temps, fan que la legitimitat d'aquests sigui de caràcter dubtós. Per altra banda, la intromissió dels grups parlamentaris amb la renovació del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional fan perillar la seva independència, a partir del sistema de quotes en el que cada grup parlamentari fitxa un determinat nombre de Magistrats acceptats recíprocament, aprofitant-se de les majories atribuïdes pel sistema constitucional. Mecanismes internacions, com el Tribunal Europeu de Drets Humans o el Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa, ens han advertit de la preocupant situació de carència d'independència per part dels òrgans judicials. Es pretén donar llum i importància als fets que estan ocorrent en l'actualitat que fan malbé de manera contundent a la nostra democràcia.
Resum: La separación de poderes garantiza la democracia y el Estado de Derecho en nuestra sociedad estructurada por el parlamentarismo. Por un lado, el frecuente uso del decreto-ley que realiza el poder ejecutivo, como normas aprobadas unilateralmente por el Gobierno, hacen peligrar el poder legislativo que se limita a un voto de totalidad en el Congreso de Diputados. Se trata de normas que pueden ser utilizadas en supuestos de urgente y extraordinaria necesidad. Atendiendo a la flexibilización del supuesto habilitante por parte del Tribunal Constitucional. El carácter heterogéneo que poseen los decretos-leyes en los últimos tiempos, hacen que la legitimidad de estos sea de carácter dudoso. Por el otro lado, la intromisión de los grupos parlamentarios en la renovación del Consejo General del Poder Judicial y del Tribunal Constitucional hace peligrar su independencia, a través del sistema de cuotas en los que cada grupo parlamentario fija un determinado número de Magistrados aceptados recíprocamente, aprovechándose de las mayorías atribuidas por el sistema constitucional. Mecanismos internacionales, como el Tribunal Europeo de Derechos Humanos o el Grupo de Estados contra la Corrupción del Consejo de Europa, han advertido de la preocupante situación de carencia de independencia por parte de los órganos judiciales. Se pretende dar luz e importancia a los hechos que están ocurriendo en la actualidad que dañan contundentemente nuestra democracia.
Resum: The separation of powers guarantees the democracy of rule of law in our society, structured by parliamentarism. On one hand, the frequent use of decree-law by the executive power, as rules unilaterally approved by the government, endanger the legislative power that is limited to a single vote of entirety in the Congress of Deputies. These are norms that can be used in cases of urgent and extraordinary necessity, taking into account the flexibility of the enabling assumption by the Constitutional Court. The heterogeneous nature of the decree-laws in recent times raises about their legitimacy. On the other hand, the intrusion of parliamentary groups in the renewal of the General Council of the Judiciary and the Constitutional Court jeopardizes their independence through a quota system in which each parliamentary group establishes a specific number of mutually accepted magistrates, taking advantage of the majorities attributed by the constitutional system. International mechanisms, such as the European Court of Human Rights or the Group of States against Corruption of the Council of Europe, have warned about the concerning lack of independence of judicial bodies. The intention is to shed light on and emphasize the current events that severely damage our democracy.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Dret [5601057]
Pla d'estudis: Grau en Dret [949]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Divisió de poders ; Parlamentarisme ; Decret-llei ; Urgent necessitat ; Renovació de òrgans constitucional ; Independència judicial ; Separación de poderes ; Parlamentarismo ; Decreto-ley ; Urgente necesidad ; Renovación de órganos constitucionales ; Independencia judicial ; Division of Powers ; Parliamentarism ; Decree-law ; Urgent necessity ; Renewal of constitutional bodies ; Judicial independence



59 p, 909.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Dret. TFG

 Registre creat el 2024-01-11, darrera modificació el 2024-02-27



   Favorit i Compartir