Web of Science: 0 cites, Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites,
The gut microbiome of Baka forager-horticulturalists from Cameroon is optimized for wild plant foods
Rampelli, Simone (University of Bologna)
Gallois, Sandrine (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
D'Amico, Federica (University of Bologna)
Turroni, Silvia (University of Bologna)
Fabbrini, Marco (University of Bologna)
Scicchitano, Daniel (University of Bologna)
Candela, Marco (University of Bologna)
Henry, Amanda (Leiden University)

Data: 2024
Resum: The human gut microbiome is losing biodiversity, due to the "microbiome modernization process" that occurs with urbanization. To keep track of it, here we applied shotgun metagenomics to the gut microbiome of the Baka, a group of forager-horticulturalists from Cameroon, who combine hunting and gathering with growing a few crops and working for neighboring Bantu-speaking farmers. We analyzed the gut microbiome of individuals with different access to and use of wild plant and processed foods, to explore the variation of their gut microbiome along the cline from hunter-gatherer to agricultural subsistence patterns. We found that 26 species-level genome bins from our cohort were pivotal for the degradation of the wild plant food substrates. These microbes include Old Friend species and are encoded for genes that are no longer present in industrialized gut microbiome. Our results highlight the potential relevance of these genes to human biology and health, in relation to lifestyle.
Ajuts: European Commission 818290
European Commission 677576
Nota: Unidad de excelencia María de Maeztu CEX2019-000940-M
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Diet ; Microbiome
Publicat a: iScience, Vol. 27, Issue 3 (March 2024) , art. 109211, ISSN 2589-0042

DOI: 10.1016/j.isci.2024.109211
PMID: 38433907


22 p, 4.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2024-03-21, darrera modificació el 2024-05-15



   Favorit i Compartir