On (o què) s'origina el canvi evolutiu del ximpanzé?
Ponsà, Montse (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)

Título variante: ¿Dónde (o qué) se origina el cambio evolutivo del chimpancé?
Fecha: 2009
Resumen: Fa aproximadament 7 milions d'anys el llinatge del ximpanzé i l'humà se separaven. Un moment clau en l'evolució que obria una nova via d'investigació no menys interessant: conèixer quins processos d'especiació es van donar al llarg de la història posterior dels dos llinatges. En els últims anys, alguns investigadors han proposat un model d'especiació simpàtrida per explicar la divisió del llinatge. La idea és que ha estat una barrera genètica la que els ha separat. També es coneix com reorganització cromosòmica, segons la qual un fragment de DNA canvia d'ordre o posició en el genoma. L'especiació és un subproducte de l'adaptació de les espècies i, com a tal, va adquirir sentit i credibilitat un cop es va seqüenciar el genoma complet del ximpazé, el parent viu més proper a nosaltres, els humans, i amb el que compartim prop d'un 96% de l'ADN. L'article següent fa un alt en el camí per adentrar-se en el complex univers de la reorganització cromosòmica en primats, és a dir, en l'anàlisi de la seva evolució com a llinatge independent de l'humà. Concretament, analitza la Seqüència Telomèrica Intersticial (STI): una seqüència repetida de DNA que s'ha trobat a l'interior dels cromosomes, quan habitualment la seva posició ha estat als telòmers (regió de DNA que es troba als extrems dels cromosomes per protegir-los). Mitjançant estudis citogenètics, els investigadors volen saber quina funció compleixen en aquesta nova ubicació. Són resquicis de reparació un cop s'havia donat un canvi/reorganització cromosòmic? O són inductors d'aquests canvis evolutius? tal, adquirió sentido y credibilidad una vez se secuenció el genoma completo del chimpacé, el pariente vivo más cercano a nosotros, los humanos, y con el que compartimos cerca de un 96% del DNA. El siguiente artículo hace un alto en el camino para adentrarse en el complejo universo de la reorganización cromosómica en primates, es decir, en el análisis de su evolución como linaje independiente del humano. Concretamente, analiza la Secuencia Telomérica Intersticial (STI): una secuencia repetida de DNA que se ha encontrado en el interior de los cromosomas, cuando habitualmente su posición ha sido en los telómeros (región de ADN que se encuentra en los extremos de los cromosomas para protegerlos). Mediante estudios citogenéticos, los investigadores quieren saber qué función cumplen en esta nueva ubicación. ¿Son resquicios de reparación una vez se había dado un cambio / reorganización cromosómica? ¿O son inductores de estos cambios evolutivos?.
Resumen: Hace aproximadamente 7 millones de años el linaje del chimpancé y del humano se separaban. Un momento clave en la evolución que abría una nueva vía de investigación no menos interesante: conocer qué procesos de especiación se dieron a lo largo de la historia posterior de los dos linajes. En los últimos años, algunos investigadores han propuesto un modelo de especiación simpátrida para explicar la división del linaje. La idea es que ha sido una barrera genética la que les ha separado. También se conoce como reorganización cromosómica, según la cual un fragmento de DNA cambia de orden o posición en el genoma. La especiación es un subproducto de la adaptación de las especies y, como.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català i Castellà
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: UAB divulga, Juliol 2009, p. 1-1, ISSN 2014-6388



Català
1 p, 217.6 KB

Español
3 p, 187.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > UAB Divulga
Artículos > Artículos de divulgación

 Registro creado el 2012-02-20, última modificación el 2022-02-13



   Favorit i Compartir