La importància de la dopamina en la reproducció mamífera
Rodríguez Gil, Joan Enric (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)

Título variante: La importancia de la dopamina en la reproducción mamífera
Fecha: 2009
Resumen: Les funcions reproductives dels mamífers esdevenen un mecanisme biològic força complex i del que encara queda molt per saber. Tot i així, des de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb col·laboració amb la Universidad Austral de Xile, han descobert quelcom que podria implementar els mecanismes de fecundació 'in vivo' d'alguns mamífers, incloent-hi l'home també. Són les catecolamines. Unes substàncies -entre les quals es troba la dopamina- que, tot i que són conegudes per la seva funció neurotransmissora, ara s'ha demostrat que la seva funcionalitat va més enllà. El motiu: la presència dopaminèrgica en el tracte vaginal d'algunes femelles, així com de receptors de dopamina de tipus 2 (DRD2) en espermatozoides. Aquest fet atorga una importància indubtable a les catecolamines durant el camí dels espermatozoides a través del tracte vaginal, donat que millora la viabilitat, la motilitat i la capacitació espermàtica. O almenys això s'ha demostrat en la incubació porcina mitjançant dopamina.
Resumen: Las funciones reproductivas de los mamíferos resultan ser un mecanismo biológico bastante complejo y del que aún queda mucho por saber. Aún así, desde la Facultad de Veterinaria de la Universitat Autònoma de Barcelona, con la colaboración de la Universidad Austral de Chile, han descubierto algo que podría implementar los mecanismos de fecundación 'in vivo' de algunos mamíferos, incluyendo al hombre también. Son las catecolaminas. Unas sustancias -entre las que se encuentra la dopamina-que, aunque son conocidas por su función neurotransmisora, ahora se ha demostrado que su funcionalidad va más allá. El motivo: la presencia dopaminérgica en el tracto vaginal de algunas hembras, así como de receptores de dopamina de tipo 2 (DRD2) en espermatozoides. Este hecho otorga una importancia indudable a las catecolaminas durante el camino de los espermatozoides a través del tracto vaginal, dado que mejora la viabilidad, la motilidad y la capacitación espermática. O al menos eso se ha demostrado en la incubación porcina mediante dopamina.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català i Castellà
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: UAB divulga, Juny 2009, p. 1-1, ISSN 2014-6388



Català
1 p, 170.7 KB

Español
3 p, 135.6 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > UAB Divulga
Artículos > Artículos de divulgación

 Registro creado el 2012-02-22, última modificación el 2023-10-01



   Favorit i Compartir