Propietat Intel·lectual i Accés Obert / Álvarez, Núria

La UAB crea el web Propietat Intel·lectual i Accés Obert per a resoldre els vostres dubtes:

470501http://www.uab.cat/propietat-intellectual

No sabeu com lliurar el vostre article al DDD? Podeu posar imatges de Google al material docent? Com publicar en obert els documents finals dels projectes finançats? I les dades primàries de recerca, també es poden fer públiques? Com podeu fer el registre i publicació d’una tesi doctoral? Quines llicències Creative Commons existeixen?

El terme “accés obert” va ser formulat per primera vegada l’any 2001 a la Budapest Open Access Initiative. En aquests 14 anys s’ha recorregut un llarg camí en favor de l’intercanvi lliure i gratuït d’informació científica com a base per al desenvolupament econòmic, cultural, social i científic. La majoria de països han viscut un major desplegament de l’accés obert, i han vist com les seves legislacions enfortien aquest camí (és el cas, per exemple, de la Llei de la Ciència 14/2011 a Espanya, amb un article -el 37- exclusivament sobre la difusió en accés obert). En una societat més conscienciada, la universitat ha estat un agent clau en aquest procés fent més visible la recerca mitjançant una major difusió pública de la producció científica.

En gran part com a conseqüència d’això, a la universitat han sorgit molts dubtes en relació a la protecció dels drets d’autor i de la propietat intel·lectual dins les tasques pròpies de docència i recerca. Davant aquest nou context social, la Comissió d’Accés Obert de la Universitat Autònoma de Barcelona ha endegat la iniciativa de crear una pàgina web que ajuda a resoldre qualsevol dubte que es generi de les tasques d’aprenentatge, docents o d’investigació de la comunitat universitària i que estan lligades a aquests aspectes legals.

4701foto1El portal consisteix en un recull de preguntes més freqüents (PMF) que aporten informació en matèria de propietat intel·lectual i accés obert de caràcter orientatiu. Es pot cercar de dues maneres diferents:

Navegar dins de les carpetes temàtiques: accés obert, Creative Commons, dades, docència i material docent, dipòsit digital de documents, imatges i audiovisuals, plagi, publicació, tesis doctorals, recursos digitals o generalitats.

– Des de la casella de cerca utilitzant les paraules que defineixen la vostra pregunta.4705casella

 

En el cas que no s’hagi trobat informació sobre una consulta en concret existeix l’opció de formular una pregunta nova a través del formulari que hi ha al final de cada pàgina amb el botó Fes una consulta.

Les preguntes del web sobre Propietat Intel·lectual i Accés Obert són de consulta oberta, però la possibilitat de fer-ne de noves es restringeix als membres de la comunitat universitària de la UAB; sobretot s’adreça a personal docent i investigador i també investigadors en formació (PDI).

El web també ofereix accés al marc legal estatal i comunitari, a tractats internacionals i a normatives de la pròpia universitat sobre aquest tema.

Aquest suport en propietat intel·lectual i drets d’autor és ofert per diferents àmbits de la universitat: Servei de Biblioteques, Àrea de Planificació de Sistemes d’Informació (APSI), Escola de Doctorat, Gabinet Jurídic, Àrea de Gestió de la Recerca i Servei de Publicacions.

Aquí teniu, doncs, una bona eina per resoldre els vostres dubtes!

Núria Álvarez
Suport a la Docència i la Recerca – Biblioteca de Ciències Socials UAB

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot *