La OGC obre el període per revisar dos candidats a estàndard nascuts del projecte GeoViQua

4 de febrer 2016

Un cop revisats els dos estàndards es podran publicar definitivament com a estàndards oberts de la Open Geospatial Consortium.
Els estàndards proposen recollir els comentaris dels usuaris sobre mapes digitals i establir així un canal de comunicació entre els proveïdors i els usuaris finals.

Un pas més cap a la interoperabilitat i la qualitat de la geoinformació. Font:Depositphotos

Un pas més cap a la interoperabilitat i la qualitat de la geoinformació. Font:Depositphotos

La OGC (Open Geospatial Consortium) obre un període perquè les persones interessades puguin revisar els documents on es defineixen dos candidats a estàndards. Joan Masó, investigador del CREAF és el primer editor. Aquests estàndards neixen de la feina realitzada durant el projecte GeoViQua que també va coordinar el CREAF entre el 2007 i el 2013. La documentació es troba online i estarà oberta a suggeriments fins el proper 17 de febrer.

Aquests estàndards, proposen recollir els comentaris i les opinions del usuaris en un format específic. Els comentaris sobre les dades són un tipus de metadada (entesa com informació addicional que ajuda a interpretar les dades) més, i els consumidors de la informació geoespacial en són els principals autors.

Els proveïdors recopilaran els requisits dels consumidors i descobriran nous mercats pels seus mapes digitals gràcies a la informació que els usuaris generin.

Amb aquesta millora s’obrirà un canal de comunicació entre els proveïdors i els usuaris finals, i s’ajudarà a millorar els productes de manera més ràpida, en resposta a necessitats reals. De fet, complementen les metadades existents produïdes pel creador, l’editor o el conservador dels conjunts de dades, així com altres registres creats durant el procés de producció.

El primer és un model conceptual dels usuaris de recursos geoespacials (OGC Geospatial User Feedback Conceptual Model o “GUF Model”) per implementar un espai on els usuaris puguin valorar o fer comentaris sobre el producte. El Model GUF conservarà elements de la norma de metadades ISO 19115-1 (recentment actualitzada), però serà prou flexible com per facilitar la interoperabilitat amb futures normatives i perquè sigui fàcil d’implementar en diferents interfícies d’usuari.

El segon és complementari al primer i estableix la codificació XML dels comentaris i valoracions (OGC Geospatial User Feedback XML encoding). Tot i que actualment es proposa l’ús d’una codificació XML, es consideraran alternatives futures com el JSON-LD.

Les metadades generades amb aquests comentaris dels usuaris tenen un caire més informal que les actuals i permeten emmagatzemar tot tipus de feedback, des d’observacions en text lliure, amb puntuacions (estrelles), informació addicional sobre la història de les dades o qualsevol esdeveniment significatiu que pugui ser important a l’hora d’interpretar els mapes adequadament.

etiquetes: , , , , , , ,

CREAF
El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
, ,
Què els passa a les abelles?
3 de març 2016CREAF
,
La IPBES recomana l’ús de models matemàtics per a avaluar l’eficàcia de les polítiques ambientals
1 de març 2016CREAF
El declivi de les abelles i altres pol·linitzadors posen en perill la producció d’aliments
26 de febrer 2016CREAF
,
El CREAF proposa noves formes de governança per millorar la gestió dels boscos amb potencial aprofitament fuster
19 de febrer 2016Marina Torres Gibert
La societat té un paper clau en la gestió de les conques fluvials
9 de febrer 2016Albert Naya Díaz