Els apunts d'en Jaume Terradas

Notícies

Barris sota les aigües: lliçons del Katrina

28 de novembre 2018Jaume Terradas

La mala gestió dels espais naturals, sumat als efectes del canvi climàtic, ja han provocat que fenòmens com huracans, tifons i terratrèmols siguin més destructius del que haurien estat sense una intervenció humana tan intensa. Què ens espera en el futur?

Coneixement

Humboldt, el primer ecòleg

29 d'octubre 2018Jaume Terradas

Potser el pas del temps ha fet d'Alexander von Humboldt una figura menys coneguda que altres grans noms de la ciència, però fou un gran naturalista, pioner i aventurer que va posar les bases del que després seria l'ecologia moderna. Influenciat per la visió de personatges com Kant i Goethe, veié la natura holísticament, com un tot, i fou un lliurepensador ferm defensor dels drets humans, la igualtat entre els homes i la lliure expressió.

Coneixement

Guerres pel petroli

4 d'octubre 2018Jaume Terradas

Tercera entrega sobre Mesopotàmia. Ens situem ja a finals del segle XX, les guerres a la zona, provocades pels interessos d'Occident, van provocar el genocidi de milers de persones, desastres ecològics terribles i deportacions en massa.

Coneixement

Seguim entre el Tigris i l’Èufrates

21 d'agost 2018Jaume Terradas

Segona entrega sobre Mesopotàmia. Ens situem al llarg del segle XX, quan els canvis polítics i socials van provocar que la gent de la zona es veiés obligada a migracions en massa i l'explotació descontrolada d'uns aiguamolls poblats per la tribu Ma'dam.

Coneixement

Al bressol de la civilització

26 de juny 2018Jaume Terradas

El Poema de Guilgameix és el text de ficció més antic que es coneix, i representa brillantment el conflicte entre les societats nòmades i les agrícoles i urbanes; entre natura i ciutat. Un conflicte que s'estén des de la Mesopotàmia de fa cinc mil·lennis fins l'actual Iraq.

Follow CREAF on: