LES REPRESENTACIONS DE TEATRE MEDIEVAL I RENAIXENTISTA AL SALÓ DEL TINELL DEL PALAU REIAL DE BARCELONA (1961-1969)

Una de les activitats erudites que Josep Romeu va emprendre amb més entusiasme va ser l'exhumació i l'estudi del teatre català de l'edat mitjana i del renaixement. D'aquesta passió pel teatre antic en va néixer una de les activitats més singulars de la trajectòria de Romeu: les representacions de teatre medieval i del segle XVI que, sota la seva direcció general, i amb el suport econòmic de l'Ajuntament de Barcelona, es van oferir anualment al Saló del Tinell de Palau Reial de Barcelona, en el marc de les festes de la Mercè , entre 1961 i 1969. Des del primer cicle, amb el títol genèric de Teatre Romànic , fins al darrer, en aquests nou cicles es van representar un total de divuit textos en català, castellà i llatí, als quals cal afegir l'anomenada Passió de Barcelona , que es va muntar per la Quaresma dels anys 1962 a 1967. L'experiència va néixer en ocasió de la gran exposició d'art romànic que es va celebrar al Museu d'Art de Catalunya (l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya) el 1961, i va ser l'èxit obtingut el que va dur a la programació de cicles anuals. La clau de l'èxit de la proposta cal cercar-la en la convergència de diversos factors: d'una banda, l'experiència de ressuscitar per a l'escena un teatre que només havia sobreviscut en forma escrita implicava una tasca de reconstrucció arqueològica, paral·lela a la recuperació i a la valoració del patrimoni artístic medieval -especialment romànic- i també a les noves orientacions en la interpretació de la música antiga amb criteris històrics (i cal tenir en compte el paper fonamental de la música en aquestes representacions), de l'altra, la concepció dramatúrgica de l'espectacle medieval (economia de mitjans, simplicitat en el vestuari i l'escenografia, el valor del gest, el paper de la música) connectava amb les inquietuds d'actors i directors compromesos en la renovació del teatre català els anys seixanta. L'arqueologia, doncs, connectava amb els interessos del present. Per tal de recordar aquesta dimensió de l'activitat de Josep Romeu i Figueras, aquesta pàgina vol il·lustrar amb imatges (la majoria, esplèndides fotografies de Pau Barceló) alguns dels valors esmentats ara mateix. (Cliqueu sobre les imatges per a veure-les ampliades)

 

 

1. Josep Romeu, al centre de la fotografia, durant un assaig al Saló del Tinell.

2. Escena de De tribus Mariis (s. XII). Teatre Romànic. I Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Octubre de 1961.

3. Escena de l' Auto de los Reyes Magos (ss. XII-XIII). Teatre Romànic. I Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Octubre de 1961.

.
4. Escena de l' Auto del emperador Juveniano (s. XVI). II Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Octubre de 1962.

5. Escena de la Representació de l'Assumpció de Madona Santa Maria (s. XIV). III Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Octubre de 1963

6. Escena de la Representació de l'Assumpció de Madona Santa Maria (s. XIV). III Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Octubre de 1963

7. Escena de la Representació de l'Assumpció de Madona Santa Maria (s. XIV). III Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Octubre de 1963

8. Escena de la Representació de la Mort (s. XVI). IV Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Octubre-novembre de 1964.

9. Escena de la Representació de la Mort (s. XVI). IV Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Octubre-novembre de 1964.


10. Escena de la Representación del Nacimiento de Nuestro Señor , de Gómez Manrique (s. XV). V Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Novembre de 1965

11. Escena del Ludus Danielis (1200 ca ). VI Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Novembre de 1966.

12. Escena de La vesita , de Joan Ferrandis d'Herèdia (1524). VII Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Novembre de 1967.

13. Escena del Cant de la Sibil ·la (ss. XII-XIII). VIII Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Setembre-octubre de 1968.

14. El Quartet Polifònic de Barcelona durant les representacions d'obres de Juan del Encina (ss. XV-XVI). IX Cicle de Teatre Medieval i Renaixentista . Novembre de 1969.

15. Escena de la Passió de Barcelona (s. XVI), representada durant la Quaresma de 1962 a 1967.

16. Escena de la Passió de Barcelona (s. XVI), representada durant la Quaresma de 1962 a 1967.

17. Escena de la Passió de Barcelona (s. XVI), representada durant la Quaresma de 1962 a 1967.

Cartells de Francesc Albors

Excepte 2 i 3 (d'E. Bosch), totes les fotografies són de P. Barceló.

 

Contingut: Lluís Cabré, Josep Pujol ( departament de filologia catalana ) i Marina Carbonell
Disseny: Santi Muxach
Agraïments: Núria Font i Jordi Romeu

Hipatia - Biblioteca d'Humanitats - UAB - Altres Webs temàtiques

desembre 2005