albert   introduccio biografia bases dades enllaços bibliografia disseny   moneda
 

PREMIS NOBEL EN CIÈNCIES ECONÒMIQUES

2000-2005

Els guardonats

 

Imatge de l'Acadèmia Sueca

 

ANY 2005

 

Retrat de Robert J. Aumann

Robert J. Aumann

Matemàtic nascut a Frankfurt, Alemanya, el 1930. Va emigrar als Estats Units i actualment és ciutadà americà i israelià. Es va doctorar en matemàtiques el 1955, en el Massachusetts Institute of Technology (MIT). Actualment treballa a la Universidad Hebrea de Jerusalem. Una de les seves grans aportacions ha estat constatar que la cooperació és la solució adient dels conflictes d'interessos que són una amenaça a curt termini. Per a  Robert Aumann, la teoria de jocs és "la teoria més general" de la ciència econòmica. Juntament amb l'economista Thomas Schelling ha estat distingit amb el Premi Nobel per les seves aplicacions de la teoria de jocs a l'anàlisi d'estratègies en situacions de conflicte i als avantatges de la cooperació davant la confrontació en relacions a llarg termini.

 

Diploma del Nobel
Retrat de Thomas Schelling

Thomas Schelling

Nascut a Oakland, Califòrnia, l'any 1921. És professor d'economia a la Universitat de Maryland. Ha publicat llibres sobre temes tan diversos com l'estratègia militar i els controls d'armes, la política energètica i ambiental, el canvi climàtic, el terrorisme, la teoria del conflicte, la segregació i integració racial i política. El seu llibre La Estrategia del conflicto ha estat considerat un dels cent llibres més influents des de 1945.

Juntament amb el matemàtic Robert J. Aumann ha estat distingit amb el Premi Nobel per les seves aplicacions de la teoria de jocs a l'anàlisi d'estratègies en situacions de conflicte i als avantatges de la cooperació davant la confrontació en relacions a llarg termini.

Diploma del Nobel

 

ANY 2004

 

Retrat de Finn E. Kydlan

Finn E. Kydlan

Economista norueg nascut el 1943. Estudià a la Norwegian School of Economics and Business Administration, on es va graduar l'any 1968. Va obtenir el Doctorat a la Carnegie Mellon el 1973. És professor de la Tepper School of Business de la Carnegie-Mellon University  a la University of California, Santa Bàrbara.

Interessat principalment en política econòmica fiscal i monetària, economia del treball i cicles econòmics. Pertany al consell editorial de la revista Macroeconomic Dynamics. Obtingué el Premi Nobel compartit amb l'Edward C. Prescott,  per la seva contribució a la dinàmica macroeconòmica, la consistència del temps en la política macroeconòmica i les forces que regulen els cicles econòmics.

 

Diploma del Nobel
Retrat de Edward C. Prescott

Edward C. Prescott

Nascut als Estats Units el 1940. L'any 1962 es va graduar en matemàtiques al Swarthmore College, obtenint posteriorment un màster en investigació operativa per la Case-Western Reserve University, doctorant-se en econòmiques el 1967 en la Carnegie Mellon University.

Treballa en el departament d'investigació del Federal Reserve Bank of Minneapolis i en el departament d'economia de la W. P. Carey School of Business a l'Arizona State University.

Comparteix el Premi Nobel en Ciències Econòmiques de l'any 2004 amb Finn E. Kydlan.

Diploma del Nobel

 

ANY 2003

 

Retrat de Robert F. Engle III

Robert F. Engle III

Economista nord-americà nascut l'any 1942. Es graduà en ciències físiques en el Williams College el 1964. Es va doctorar cinc anys després a la Cornell University. Ha estat professor en el Massachusetts Institute of Technology (1969-1977) i actualment exerceix la seva tasca docent a la University of Californa a San Diego.

Obtingé el Premi Nobel d'Economia, compartit amb Clive W.J. Granger, pel desenvolupament de mètodes analìtics de les sèries temporals amb volatilitat variant en el temps (ARCH)

 

Diploma del Nobel
Retrat de Klive W.J. Granger

Klive W.J. Granger

Nascut a Swansea, Wales, l'any 1934. Va estudiar a la  University of Nottingham, on es graduà el 1955 i es doctorà quatre anys després. Va treballar en els departaments de matemàtiques, economia i econometria fins el 1974. A partir d'aquí exerceix a la Universtiy of California a San Diego. A més de treballar en el camp de l'estadística i l'econometria, és un expert en demografia, prospecció econòmica, economia financera i metodologia.

Pertany  a l'American Economic Association i a la Western Economic Association, que presidí durant el període 2002-2003.

Obté el Premi Nobel d'Economia pel desenvolupament de mètodes analítics de sèries temporals amb tendències comunes (Cointegració).

Diploma del Nobel

 

ANY 2002

 

Retrat de Daniel Kahneman

Daniel Kahneman

Nascut a Tel Aviv, té la doble nacionalitat (EUA i Israel). Actualment treballa en el Center for Rationality, de la Universitat Hebrea a Jerusalem. És també professor de psicologia a la  Princeton University. Ho ha estat també a la University of California (1986-1994) i a la  University of British Columbia (1978-1986).

Va obtenir el Premi Nobel juntament amb Vernon L. Smith  per haver integrat els avenços de la investigació psicològica en la ciència econòmica, especialment en la presa de decisions sota estats d'incertesa.

 

Diploma del Nobel
Retrat de Vernon L. Smith

Vernon L. Smith

Natural de Wichita, Kansas, nascut l'any 1927.  És professor d'economia i dret en la George Mason University. Va estudiar enginyeria elèctrica en el CalTech (Institut Tecnològic de Califòrnia) obtenint el seu doctorat en economia a Harvard. Ha estat professor d'economia a les universitat d'Arizona, Purue, Brown University i University of Massachusetts.

Va guanyar el Premi Nobel en Ciències Econòmiques juntament amb Daniel Kahneman per l'establiment de nous experiments tècnics com a eines  d'anàlisi econòmica empírica especialment en l'estudi dels mecanismes alternatius dels mercats.

Diploma del Nobel

 

  ANY 2001

 

Retrat de George A. Akerlof

George A. Akerlof

Va néixer a New Haven, Conneticut.  Es graduà a la Universitat de Yale el 1962 i es va doctorar  en el MIT el 1966. És  professor a  la University of California, a Berkeley. També ha estat docent a la Harvard University i a la London School of Economics. Ha treballat a l'Indian Statistical Institute, al Consell d'Assessors Econòmics del President dels EUA, el Federal Reserve System (1977-78) i a la  Brookings Institution.

Va guanyar  el Premi Nobel en Ciències Econòmiques, conjuntament  amb A. Michael Spence i Joseph E. Stiglitz per la seva contribució en el camp de l'anàlisi  dels mercats amb informació assimètrica.

 

Diploma del Nobel
Retrat de A. Michael Spence

A. Michael Spence

Va néixer durant la Segona Guerra Mundial a Montclair, New Jersey. Estudià a Princeton i a Oxford University. Es va doctorar a Harvard el 1972, formant part del claustre des de 1978 fins a 1990.

Obtingué la John Bates Clark Medal otorgada per l'American Economic Association el 1981. És membre de l'Econometric Society i directiu en les empreses Bank of America, Sun Microsystems, General Mills, Nike, Siebel Systems i Intersurvey.

 

Diploma del Nobel
Retrat de Joseph E. Stiglitz

Joseph E. Stiglitz

Natural de Gary, Indiana, l'any 1943. Es va doctorar en el MIT el 1966. Professor a les Universitats d'Oxford, Princeton i Standford. L'any 1979 va obtenir la Medalla John Bates Clark de l'American Economic Association. Ha estat editor del Journal of Public Economics,  de la Review of Economic Studies  i de l'American Economic Review.

Stiglitz ha estat pioner en la nova economia de la informació, desenvolupant nous conceptes econòmics que actualment són centrals en el "neo-institucionalisme". Ha fet també importants contribucions a la macroeconomia, a la teoria monetària i a l'economia del comerç internacional i del desenvolupament.

Diploma del Nobel

 

 ANY 2000

 

Retrat de James J. Heckman

James J. Heckman

Nascut a Chicago el 1944. Va estudiar economia a Princeton i es va doctorar l'any 1971. Ha estat professor en les universitats de New York, Columbia, Yale i Chicago. Ha treballat també como a investigador pel National Bureau of Economic Research (NBER) i el National Opinion Research Center.

Obtingué el Premi Nobel en Ciències Econòmiques compartit amb Daniel L. McFadden, pel desenvolupament de  teories i mètodes d'anàlisi de dades estadístiques, que són àmpliament  utilitzades per a l'estudi de comportaments individuals en economia i en altres ciències socials.

 

Diploma del Nobel
Retrat de Daniel L. McFadden

Daniel L. McFadden

Nascut a Raleigh, als Estats Units d'Amèrica. Va estudiar a la University of Minnesota, on va obtenir el doctorat l'any 1962. Des de l'any 1990 treballa com a catedràtic d'economia a la University of California, a Berkeley. Ha investigat en models d'elecció, econometria, teoria de la producció i del consum, dinàmica de la salut i la mortalitat i l'anàlisi de la demanda de consum.

Obtingué el Premi Nobel d'Economia en 2000 compartit amb James J. Keckman, pel desenvolupament de  teories i mètodes d'anàlisi de dades estadístiques, que són àmpliament  utilitzats per a l'estudi de comportaments individuals en economia i en altres ciències socials.

Diploma del Nobel

 

 

__________________________________________________________

desembre 2005 - UAB - Disseny i contingut