albert   introduccio biografia bases dades enllaços bibliografia disseny   moneda
 

PREMIS NOBEL EN CIÈNCIES ECONÒMIQUES

2000-2005

Introducció

 

 

Imatge de la cerimònia d'entrega

 

L'any 2005 la Real Acadèmica Sueca ha distingit amb el Premi Nobel en Ciències Econòmiques a l'economista Thomas Schelling i al matemàtic Robert J. Aumann, per les seves aplicacions de la teoria de jocs a l'analítica d'estratègies en situacions de conflicte i als avantatges de la cooperació en relació a llarg termini.

 

Alfred Nobel en el seu famòs testament (París, 1895) va establir cinc premis per guardonar  cinc disciplines amb unes qualitats específiques. Concretament, els premis de Ciències Naturals (Física, Química i Fisiologia o Medicina) volien fer ressò  dels descobriments, els invents i les millores en benefici de l'Humanitat. Els de Literatura, la seva tasca en la creació idealista i la promoció del pensament humà.  El Premi Nobel de la Pau per aquelles persones destacades en la lluita en favor de la fraternitat entre els pobles i les nacions. Van ser otorgats per primer cop l'any 1901.

El premi en Ciències Econòmiques, en memòria d'Alfred Nobel, va ser instituït el 1968 pel Banc Central de Suècia (Sveriges Riksbank) en la commemoració del seu tercer centenari. La Real Academia Sueca de Ciències, seguint les bases creades per la Fundació Nobel, concedeix el premi, pels voltants d'octubre, a l'autor o autors  que hagin realitzat un treball dins la Ciència Econòmica que destaqui considerablement amb els barems qualitatius  referits pel mateix Alfred Nobel en el seu document privat.

El Premi Nobel en Ciències Econòmiques consisteix en una medalla d'or, un diploma nominal en què s'especifica el motiu del premi i un xec en corones. Pot ser compartit amb un màxim de 3 persones i és entregat pel Rei de Suècia el dia 10 de desembre de cada any, en una cerimònia que té lloc a la Sala de Concerts d'Estocolm.

El primer guardó en l'àmbit econòmic va ser compartit per Ragnar Frisch i Jan Tinbergen l'any 1969 pel desenvolupament i aplicació de models dinàmics en l'anàlisi dels processos econòmics.

 

La Biblioteca de Ciències Socials posa al vostre abast els recursos d'informació i el fons bibliogràfic d'aquests autors, i dels darrers Premis Nobel en Ciències Econòmiques des de l'any 2000 fins l'actualitat.

 

Fragment traduït del testament d'Alfred Nobel.

Imatge testament Alfred Nobel

__________________________________________________________

desembre 2005 - UAB - Disseny i contingut

Informació tancada el 20 de desembre de 2005.