BIOGRAFIAA

 

Maria Aurèlia Capmany i Farnés neix a Barcelona l'any 1918. Estudia a l'Institut-Escola i després a la Universitat on es llicencia en Filosofia. Treballa com a talladora de vidre i com a mestra. El 1947 és finalista del premi Joanot Martorell amb l'obra Necessitem morir i l'any següent guanya aquest premi amb l'obra El cel no és transparent. El 1955 publica L'altra ciutat i el 1956 Betúlia.


    El 1959 funda juntament amb Ricard Salvat l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual on treballa de professora, d'actriu, directora, traductora i d'autora. L'any 1968 guanya el premi Sant Jordi amb la novel·la Un lloc entre els morts. Com autora teatral estrena Tu i l'hipòcrita l'any 1959, Vent de garbí i una mica de por l'any 1965.


    La seva producció en el camp de l'assaig se centra bàsicament en el tema de la dona. Es pot destacar per exemple La dona a Catalunya            publicat l'any 1966 i  La joventut, és una nova classe?  publicat l'any 1969. Treballa també com a guionista  de ràdio i televisió. 


    La seva faceta com a traductora se centra bàsicament en autors italians i francesos.


    Participa activament en política des de l'Ajuntament de Barcelona com a regidora i responsable de Cultura i d'Edicions, i és membre de la Diputació de Barcelona des del 1983 fins a la seva mort l'any 1991. 


Maria Aurèlia Capmany

 

Manuel de Pedrolo i Molina neix a l'Aranyó (Segarra) l'any 1918. Estudia el batxillerat a Tàrrega però no pot continuar els seus estudis a causa de l'inici de la guerra civil on participa com a soldat d'artilleria. L'any 1943 es trasllada a viure a Barcelona on es dedica a diferents feines per a guanyar-se la vida, entre elles assessor literari, traductor, corrector de textos, etc. 


    Es dedica a tots els gèneres literaris: poesia, teatre, etc. però és en la narrativa on la seva producció és més rica. Amb la novel·la Estrictament personal guanya el premi Joanot Martorell de 1954. La seva novel·la Mecanoscrit del segon origen (1974) és la seva obra més llegida però és Totes les bèsties de càrrega, publicada l'any 1967, la més valorada per la crítica.


    Dirigeix la col·lecció La cua de palla d'Edicions 62 dedicada a la novel·la policíaca. Publica nombrosos articles de premsa. Com a traductor se centra en autors anglesos: Faulkner, Doss Passos, Henry Miller, etc. i francesos : Sartre, Robbe-Grillet, Lautréamont, etc.


    L'any 1979 guanya el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.


    Mor a Barcelona d'un càncer l'any 1990.


 



Octubre 2006 - Hipatia - Biblioteca d'Humanitats - UAB - Altres webs temàtiques

Contingut: Montserrat Gutierrez i Josefina Dupré

Disseny: Ana Lopo