Presentació

 

Jordi Maluquer de Motes, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques, és actualment professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva trajectòria docent, investigadora i acadèmica ha estat decididament vinculada a la UAB des de l’any 1969, malgrat haver obtingut places docents en altres centres. Amb cinquanta anys en actiu és un dels professors amb més experiència a la UAB que ha participat en la creació i desenvolupament de la Facultat d’Economia i Empresa.


Com a docent d’estudis de grau o llicenciatura, molts estudiants el recorden com a professor vinculat a l’assignatura d’Història Econòmica d’Espanya, matèria de la qual ha escrit diversos manuals, a més de ser autor del manual d’Història Econòmica de la Catalunya contemporània. Amb la voluntat d’implementar estudis universitaris especialitzats en història econòmica, Jordi Maluquer fou un dels promotors, l’any 1988, del primer Doctorat d’Història i Institucions Econòmiques a Espanya realitzat íntegrament a la UAB.


Jordi Maluquer sempre ha reivindicat la complementarietat de la docència i la recerca, defensant la retroalimentació dels dos àmbits professionals. La seva intel·ligència, perspicàcia i vitalitat l’han configurat con un investigador excepcional i alhora atrevit amb clara voluntat d’aprofundir en diverses temàtiques historiogràfiques com a professional arrelat al present.


De l’àmbit de la recerca, en destaca la fructífera, versàtil i excel·lent producció científica i la solidesa dels resultats obtinguts, tot aportant mirades renovades a les temàtiques estudiades des de metodologies diverses. En aquest espai tindreu l’oportunitat de veure la seva producció científica conjunta, contrastar-ne els resultats i gaudir-ne de la lectura.


La Biblioteca de Ciències Socials de la UAB deu al professor Jordi Maluquer de Motes la possibilitat de gaudir del fons de la biblioteca Carandell des de 1981. A més, els estudiants universitaris potser no saben que la disponibilitat d’espais d’estudi a les biblioteques del campus fora de l’horari lectiu és fruit d’una normativa de l’any 1992, que s'introduí quan Jordi Maluquer exercia de vicerector d’Investigació de la UAB.


Per tot això, i molt més, el proper dia 30 de maig de 2019 la Unitat d’Història Econòmica ha programat un acte de reconeixement a la trajectòria acadèmica de Jordi Maluquer de Motes a la Sala de Graus de la Facultat d’Economia i Empresa.

 


Montserrat Llonch Casanovas
23 de maig de 2019

 

 

 

Maig 2019 · UAB · Biblioteca de Ciències Socials