QUINA GANA!
En aquesta unitat del curs parlem sobre comprar i menjar.

Aquest és el dossier que utilitzarem: Dossier U2
Parlarem del menjar i els plats que ens agraden més. Us agraden els plats típics catalans? Aquí teniu molts aliments que prenem sovint!
També decidirem si tenim hàbits alimentaris saludables. Per saber-ho, podem fer una enquesta.
Si feu els exercicis, podrem anar a comprar i saber el nom dels aliments amb més facilitat.
I aquí teniu les fitxes de gramàtica i vocabulari: Alimentació i preferències. Les quantitats negatives en català.
La unitat 6 del Bàsic 2 del curs en línia Parla es relaciona amb aquesta unitat del nostre curs. És important fer les activitats del bloc 1 i del bloc 2. També és bona idea fer les activitats d’avaluació de la unitat 7 del mateix nivell, Bàsic 2 , sobre gustos i preferències.
El meu company és el Dylan, de França. Per esmorzar, entre setmana menja galetes amb suc de taronja, maracujà, pinya o altres. De tant en tant esmorza torrades amb Nutella, i els caps de setmana no esmorza gens. Al migdia, dina a la cafeteria, els diwa d’entre setmana, o cuina a casa seva arròs amb carn o pasta amb ou a la paella (fregida) i verdures. Li agrada menjar moltes verdures i no només pasta i/o arròs. Per a les postres menja una fruita i/o un iogurt. I una bona pràctica és que sempre beu aigua quan menja.
L’Alejandra normalment menja un entrepà amb pernil o formatge per esmorzar de dilluns a divendres. Li agrada beure un cafè amb llet al matí, també. Els caps de setmanes ella té més temps i prefereix menjar ous amb pernil, arròs i pa.
Al migdia, a l’Alejandra li agrada menjar pollastre amb arròs o carn amb llenties. Li agraden les patates, les fesols i els espaguetis també. Un plat tradicional colombià que li encanta és el “sancocho”. És una sopa acompanyada d’arròs blanc.
Per berenar l’Alejandra prefereix alguna cosa fresca com fruites, per exemple pomes. A la tarda ella menja el mateix que al migdia perquè normalment hi ha restes.
L’Alejandra odia el peix i les verdures. Tots dos són molt saludables per ella no menja gaire sucre i per això crec que menja saludable.
DE PART DEL DYLAN
Al matí, el Julian sol esmorzar pa fregit, torrades amb tomàquet i una fruita amb un cafè o un te. Desprès, entre les deu i dos quarts d’onze, el Julian pren un segon esmorzar, ell pren un croissant o un entrepà. Si no ha begut un cafè abans, beu un cafè.
Per al dinar, el Julian menja el que hi hagi al restaurant de la UAB i el cap de setmana cuina pasta o arròs amb verdures i salsa de soja. El Julian no menja peix ni carn, només menja verdures. Llavors per al berenar menja galetes i sempre pren un cafè.
Per acabar, el Julian sopa molt tard, així que menja un cosa ràpida de fer.
Penso que els hàbits alimentaris del Julian són bastant normals i saludables perquè menja moltes verdures i no menja gaires pastissos dolços.
Els meus hàbits alimentaris
Cada matí bec un café amb llet i sense sucre. L’esmorzar és l’àpat més variat per a mi. Solc esmorzar un entrepà de pernil o xoriço, formatge i una mica d’enciam, però si tinc més temps, al cap de setmana per exemple, preparo ous i bacon. De vegades, si no tinc ganes d’esmorzar molt o si tinc pressa, menjo alguna fruita, una poma o una pera, o un iogurt.
Per al dinar, cuino gairebé cada dia, encara que de vegades em queda menjar per sopar o per demà. Molt sovint cuino pasta italiana amb verdures, alguna salsa o amb tonyina, però també de tant en tant dino carn (un pit de pollastre o una hamburguesa de vedella) amb una amanida de diverses verdures (enciam, cogombre, rúcula, espinacs…). Alguna vegada abans de les classes dino al restaurant de la Vila, on he tastat menjars com el trinxat de la Cerdanya, o la botifarra amb mongetes, all i oli.
A la tarda, per a berenar, bec un te i sovint menjo alguna cosa dolça, un croissant o una pastanaga crua.
Finalment, per sopar, o menjo el que em queda del dinar, o em preparo un entrepà.
Crec que tinc uns hàbits alimentaris relativament saludables. M’agradaria molt menjar més peix perquè no en menjo gairebé mai, però no el sé preparar i tampoc tinc forn al pis.
Els meus hàbits alimentaris
No m’agrada esmorzar sempre el mateix. Algunes vegades em vull menjar una cosa dolça, altres necessito un menjar oliós i salat. Gairebé mai no prenc cafè, m’agrada més el te. Per dinar, el menjar que m’emporto a la universitat acostumo a preparar-lo el dia d’abans. M’agrada molt cuinar llenties o cigrons. No menjo gens de carn ni peix, per això prenc tants llegums. També menjo moltes ametlles, un dia en vaig trobar unes de molt barates en un mercat de pagesos. Vaig comprar 5 quilos d’ametlles i per molt que en menjo no s’acaben. Quan acabo d’entrenar necessito menjar alguna cosa que em doni energia com els dàtils o els plàtans. El meu menjar favorit són els cogombrets, sobretot els grans, la meva nevera esta plena de cogombrets i altres productes envinagrats, que els meus companys de pis mengen de vegades.
Per sopar solc prendre alguna cosa lleugera com puré, amanida o verdures saltejades. Crec que tinc uns hàbits alimentaris saludables, però hauria de menjar més fruita.
El meu company és l’Amir, menja el mateix per dinar i sopar (perquè normalment hi ha restes), li agrada menjar arròs, pollastre, carn i pizza; el pollastre el menja 3 cops per setmana i la carn dues vegades per setmana, aixi alterna els aliments.
Per esmorzar, l’Amir menja pa, ous, creps, xocolata, formatge i entrepà amb verdures.
Per Berenar, l’Amir menja cafè amb llet i galetes.
Sembla que a l’Amir no li agrada cuinar o cuina molt ràpid, potser els caps de setmana prepara menjars més complets, a més, sembla que no menja peix gairebé mai, fruites ni altres aliments saludables.
La meva companya és la May. Per esmorzar menja iogurt amb xocolata entre setmana i el cap de setmana menja pa amb ous o creps. Per dinar ella menja bròquil, mongeta o pa amb truita de patates. Ella no menja mai carn ni pollastre perquè és vegetariana. Ella berena pa amb l´allioli o croissant. L’arròs o pasta és el seu menjar preferit per sopar.