Google Scholar: citations
La constitució de Cadis de 1812 i el republicanisme
Pich Mitjana, Josep (Universitat Pompeu Fabra)

Additional title: The Cadiz constitution of 1812 and the republicanism
Date: 2012
Abstract: El propòsit d'aquest article és explicar el complex punt de vista dels republicans espanyols sobre la Constitució de Cadis de 1812, especialment, a partir dels treballs de Francesc Pi i Margall i Rafael María de Labra. El primer va ser el principal líder dels federals pensava que les Corts i la Constitució de Cadis van ser molt importants en la revolució espanyola, tot i ser crític amb el model de vertebració de l'Estat de la Pepa i preferir les propostes dels pocs diputats que enyoraven l'austracisme. En canvi, el segon va ser un remarcable líder dels partidaris d'abolir l'esclavitud i de l'autonomia per les colònies espanyoles a les Antilles, però amb gran simpaties per les Corts, els legisladors i la Constitució gaditana, amb un discurs acrític i marcadament nacionalista. En canvi, la major part de les tendències republicanes catalanes consideraven que Catalunya no devia res ni a les Corts gaditanes, ni a les Constitució de 1812.
Abstract: El propósito de este artículo es explicar el complejo punto de vista de los republicanos españoles sobre la Constitución de Cádiz de 1812, especialmente, a partir de los trabajos de Francisco Pi y Margall y Rafael María de Labra. El primero fue el principal líder de los federales pensaba que las Cortes y la Constitución de Cádiz fueron muy importantes en la revolución española, a pesar de ser crítico con el modelo de vertebración del Estado de la Pepa y preferir las propuestas de los pocos diputados que añoraban el ostracismo. En cambio, el segundo fue un notable líder de los partidarios de abolir la esclavitud y de la autonomía para las colonias españolas en las Antillas, pero con gran simpatía por las Cortes, los legisladores y la Constitución gaditana, con un discurso acrítico y marcadamente nacionalista. En cambio, la mayor parte de las tendencias republicanas catalanas consideraban que Cataluña no debía nada ni en las Cortes gaditanas, ni a las Constitución de 1812.
Abstract: The purpose of this study is to analyze the complex point of view of Spanish Republicans regarding the 1812 Constitution, based mostly on Francesc Pi i Margall and Rafael María de Labra's works. Despite his criticism towards Pepa's State's structuring and preferring the proposals of the few parliamentarians who longed Austracisme, Francesc Pi i Margall was one of the main leaders of the Federal movement and he believed the Cadiz Constitution and its Assembly were crucial in the Spanish Revolution. On the other hand, Labra was a remarkable leader of the antislavery movement and demanded autonomy for the Spanish colonies in the Antilles islands. At the same time, he demonstrated a great sympathy towards the Court, the legislators, and the Cadiz Constitution, with his strong patriotic discourse. Contrarily, the majority of Catalan Republicans considered Catalonia was not in debt with the Cadiz Assembly nor the Constitution of 1812.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Revolució espanyola ; Corts de Cadis ; Constitució de 1812 ; Pi y Margall ; Rafael María de Labra; ; Federalisme ; Austriacisme ; Catalanisme ; Autonomisme ; Revolución española ; Cortes de Cádiz ; Constitución de 1812 ; Federalismo ; Austriacismo ; Catalanismo ; Autonomismo ; Spanish revolution ; Cortes of Cadiz ; 1812 Constitution ; Federalism ; Austriacism ; Catalanism ; Autonomy
Published in: Rúbrica contemporánea, Vol. 1, Núm. 1 (2012) , p. 111-137, ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/pich-v1n1
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/286219
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/pich-v1n1
DOI: 10.5565/rev/rubrica.18


27 p, 1.6 MB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Rúbrica contemporanea
Articles > Research articles

 Record created 2012-12-19, last modified 2024-02-16



   Favorit i Compartir