Reconstruint aparells científics amb H. Otto Sibum
Sibum, H. Otto (Uppsala University)
Carandell Baruzzi, Miquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Història de la Ciència)

Título variante: "Se entiende mejor la ciencia a través de esta complicidad con sus objetos"
Título variante: "Science is better understood through the engagement with its objects"
Fecha: 2013
Resumen: Fer un experiment clàssic amb una rèplica serveix per entendre com ha funcionat la ciència històricament. Aquest és l'objectiu del projecte "Història de la ciència experimental", iniciat i desenvolupat per H. Otto Sibum, professor de la Universitat d'Uppsala (Suècia) que va visitar la UAB per donar una conferència al Centre d'Història de la Ciència (CEHIC-UAB). Mitjançant la construcció de rèpliques d'aparells històrics i fent altre cop aquests experiments, Sibum ha aconseguit treure a la llum aspectes de la història d'aquests experiments que no van quedar reflectits a les fonts escrites. Perquè ens expliqui els problemes i satisfaccions sorgits d'aquestes recreacions, des d'UAB Divulga li hem fet unes preguntes.
Resumen: Hacer un experimento clásico con una réplica sirve para entender cómo ha funcionado la ciencia históricamente. Este es el objetivo del proyecto "Historia de la ciencia experimental", iniciado y desarrollado por H. Otto Sibum, profesor de la Universidad de Uppsala (Suecia) que visitó la UAB para dar una conferencia en el Centro de Historia de la Ciencia (CEHIC- UAB). Mediante la construcción de réplicas de aparatos históricos y haciendo otra vez estos experimentos, Sibum ha conseguido sacar a la luz aspectos de la historia de estos experimentos que no quedaron reflejados en las fuentes escritas. Para que nos explique los problemas y satisfacciones surgidos de estas recreaciones, desde UAB Divulga le hemos hecho unas preguntas.
Resumen: Performing a canonical experiment with a replica is a complementary means to investigate how science has worked historically. And "Experimental history of science" is the respective research programme, initiated and developed by H. Otto Sibum, who visited UAB in order to give a lecture at the Center for the History of Science (CEHIC-UAB). By building replicas of historic devices and performing the historical experiment, Sibum was able to enlighten hitherto neglected dimensions of past experimental practice that were not transmitted in the literary sources. To know more about pleasures and pitfalls that aroused from these recreations, from UAB Divulga we have posed him a few questions.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, Castellà i Anglès
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: UAB divulga, gener 2013, p. 1-4 (Entrevistes) , ISSN 2014-6388



Català
89.3 KB

Español
196.2 KB

English
191.9 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias > Institut d'Història de la Ciència (IHC)
Artículos > Artículos publicados > UAB Divulga
Artículos > Artículos de divulgación

 Registro creado el 2013-02-04, última modificación el 2022-06-26



   Favorit i Compartir