Etnoarqueomusicologia : El rol de la producció de sons en la reproducció social de les societats caçadores-recol·lectores / Jesús Salius Gumà; directora i director: Assumpció Vila Mitjà, Jordi Estévez Escalera
Salius Gumà, Jesús
Vila i Mitjà, Assumpció, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Antropologia Social i Cultural)
Estévez Escalera, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria

Publicación: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014
Descripción: 1 recurs electrònic (317 p.)
Resumen: Aquesta tesi doctoral presenta una recerca focalitzada en les principals festivitats i cerimònies col·lectives de les societats històriques Alutiiq, Yup'ik i Inupiat d'Alaska. Durant els segles dinou i vint diversos exploradors, missioners i antropòlegs van descriure en diverses fonts els seus comportaments musicals. Aquestes fonts mostren com aquests pobles van utilitzar els contextos cerimonials i festius com una part de les estratègies per mantenir una organització social on els homes tenien el control ideològic de la societat. La recerca etnoarqueomusicològica focalitzada en aquestes societats d'Alaska es presenta com una metodologia interdisciplinar que genera eines que permeten estudiar els comportaments musicals i l'organització social de les societats caçadores-recol·lectores prehistòriques i històriques. L'anàlisi crítica de les fonts històriques i dels treballs arqueològics focalitzats en contextos festius i cerimonials dels pobles Alutiiq, Yup'ik i Inupiat, permet la localització dels principals elements que els composen. Alguns d'aquests elements tenen un resultat material que pot ser localitzat mitjançant les tècniques i anàlisis arqueològiques. Aquesta metodologia ens permet afrontar l'estudi de la divisió sexual en els contextos cerimonials i festius, fet que obre noves vies de recerca per l'etnomusicologia i l'arqueologia.
Resumen: This doctoral thesis presents a research focused on the main collective festivals and ceremonies of Alaskan Alutiiq, Yup'ik and Inupiat historical societies. During the nineteenth and twentieth centuries various explorers, missionaries and anthropologists described in several accounts their musical behaviours. These sources show how these people used these festive and ceremonial contexts as part of a strategy to maintain a social organization where the men had the ideological control of the society. The ethnoarchaeomusicological research focused on these Alaskan societies is presented as a interdisciplinary method that generates tools that allow to study the musical behaviour and social organization of prehistoric and historic hunter-gatherer people. The critical analysis of historical sources and archaeological work focused on Alutiiq, Yup'ik and Inupiat festival and ceremonial contexts, can indicate its essential elements. Some of these elements have a material result that can be located through different archaeological techniques and analysis. This methodology allows us to confront the study of the role of sexual division in the ceremonial and festive contexts opening new ways for ethnomusicological and archaeological researches.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria, 2013
Derechos: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Lengua: Català.
Documento: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis
Materia: Etnomusicologia ; Alaska ; Etnologia ; Alaska (Estats Units d'Amèrica)
ISBN: 9788449041709

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/129388


317 p, 5.5 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2014-05-05, última modificación el 2019-02-03   Favorit i Compartir