De les feixes als xalets : l'ús social i polític de l'aigua en la destrucció d'una comunitat agrària. Matadepera (Vallès Occidental), 1931-1983
Ruiz Gómez, Vicenç (Arxiu històric de protocols de Barcelona)
Aguilar Cestero, Raül (Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica)
Otero, Iago, 1981- (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Kallis, Giorgos (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)

Fecha: 2012
Resumen: El present estudi mostra com la creació de la Matadepera residencial d'avui és el resultat d'intenses lluites polítiques i de poder que tingueren com a eix principal el control de l'ús social de l'aigua. La transformació d'un petit poble rural en una zona residencial per a les classes benestants no fou un procés espontani ni pacífic, sinó un projecte socioambiental ben planejat pels grans propietaris de terres que fou combatut per un sector de la població. En aquest procés, la lluita pel control de l'aigua, un recurs essencial per transformar els camps de secà i les vinyes en torres amb piscina, va anar estretament lligada a les disputes per la terra durant la República, resoltes violentament a la Guerra Civil. Així, la manca de llibertats civils i polítiques que suposà el règim franquista fou decisiva perquè els grans propietaris fonamentessin un desenvolupament urbanístic que, paradoxalment, es realitzà plenament un cop restablerta la democràcia.
Derechos: Tots els drets reservats
Lengua: Català.
Documento: article ; recerca ; publishedVersion
Materia: Aigua ; Història ; Utilització ; Matadepera (Catalunya) ; Urbanisme ; Aspectes ambientals ; Abastament ; Aspectes econòmics ; Història local
Publicado en: Estudis d'història agrària, Vol. 24 (2012) , p. 311-327, ISSN 0210-483017 p, 312.0 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Artes y humanidades > Centre d'Estudis sobre dictadures i democràcies (CEDID-UAB)
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2015-04-22, última modificación el 2019-07-20   Favorit i Compartir