Regressió a segon grau : causes i conseqüències
Cid Moliné, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Política i de Dret Públic)
Tébar Vilches, Beatriz (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Política i de Dret Públic)
Ibàñez i Roig, Aina, col. (Universitat Autònoma de Barcelona)

Títol variant: Regresión a segundo grado : causas y consecuencias
Publicació: Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya) 2013
Descripció: 90 pag.
Resum: La recerca aborda la situació penitenciària de regressió a segon grau d'una persona classificada en tercer grau de tractament. Aquesta recerca neix de la dada que a Catalunya el retorn esglaonat a la comunitat (a partir del tercer grau o de la llibertat condicional) no és la forma habitual en què les persones condemnades extingeixen la condemna sinó que resulta més comú la finalització en segon grau. Aquesta realitat resulta preocupant ja que existeix una evidència científica favorable al retorn esglaonat com un sistema amb més probabilitats d'aconseguir la reinserció de la persona. La recerca parteix de que un dels factors que explica aquesta taxa baixa de finalització de la condemna en tercer grau o en llibertat condicional és justament la regressió a segon grau. Acceptat aquest fet, els objectius de la recerca consisteixen en valorar si el nostre sistema penitenciari fa un ús restringit de la regressió i en explorar si es poden identificar les causes que expliquen que una vegada que s'ha produït la regressió sigui difícil reprendre el procés de reinserció a la comunitat. Per dur a terme la recerca s'ha pres com a població de referència les persones que van patir una regressió a segon grau a Catalunya durant l'any 2011 i que finalitzen la seva condemna entre l'1 de juliol i el 31 de desembre del 2012. Això dóna una població de 52 persones. S'ha procedit a estudiar els expedients penitenciaris d'aquestes persones i s'ha aconseguit entrevistar al 75% d'elles. La recerca posa de manifest que la nostra pràctica de regressió es troba encara allunyada d'un model garantista i rehabilitador, indica algunes raons que expliquen la dificultat de recuperar el tercer grau o la llibertat condicional una vegada regressat i finalment s'assenyalen un conjunt de recomanacions o bones pràctiques.
Resum: La investigación aborda la situación penitenciaria de regresión a segundo grado de una persona clasificada en tercer grado de tratamiento. Esta investigación nace del dato de que en Cataluña el retorno escalonado a la comunidad (a partir del tercer grado o de la libertad condicional) no es la forma habitual en que las personas condenadas extinguen la condena, sino que resulta más común la finalización en segundo grado. Esta realidad resulta preocupante ya que existe una evidencia científica favorable al retorno escalonado como un sistema con más probabilidades de lograr la reinserción de la persona. La investigación parte de que uno de los factores que explica esta baja tasa de finalización de la condena en tercer grado o en libertad condicional es justamente la regresión a segundo grado. Aceptado este hecho, los objetivos de la investigación consisten en valorar si nuestro sistema penitenciario hace un uso restringido de la regresión y en explorar si se pueden identificar las causas que explican que una vez que se ha producido la regresión sea difícil retomar el proceso de reinserción en la comunidad. Para llevar a cabo la investigación se ha tomado como población de referencia a las personas que sufrieron una regresión a segundo grado en Cataluña durante el año 2011 y que finalizaron su condena entre el 1 de julio y el 31 de diciembre de 2012. Esto da una población de 52 personas. Se ha procedido a estudiar los expedientes penitenciarios de estas personas y se ha conseguido entrevistar al 75% de ellas. La investigación pone de manifiesto que nuestra práctica de regresión se encuentra todavía alejada de un modelo garantista y rehabilitador, indica algunas razones que explican la dificultad de recuperar el tercer grado o la libertad condicional una vez regresado y finalmente se señalan un conjunto de recomendaciones o buenas prácticas.
Resum: The research analyzes the situation of a group of inmates of Catalan prisons that were returned (regressed) to a closed ordinary regime after a period in third degree of treatment (open prison). In Catalonia, when this situation happens, it's very difficult to achieve an open regime again, even though there is scientific evidence that a gradual return to the community is the best system to achieve the social reintegration of the inmates. The research focuses in how our prison system uses regression and in exploring the causes that explain why once there has been a regression it is so difficult to progress again to open regime and towards the reintegration into the community. The research studies a group of inmates who suffered a regression from open regime to ordinary regime during the year 2011, and whose sentence ended between July 1 and December 31, 2012. In total 52 people. The prison files of these inmates were studied and 75% of them were interviewed. The results show some of the reasons that cause the difficulty of recovering the open regime once the inmate had been regressed. A set of recommendations to improve our practice are also suggested.
Ajuts: Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2009/SGR-01117
Ministerio de Economía y Competitividad DER2011-29229-C02-01
Nota: Altres ajuts: CEJFE/JUS/2960/2011
Nota: Altres ajuts: CEJFE/JUS/1313/2012
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català i castellà
Col·lecció: Documentos de trabajo (Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya))
Document: Working paper
Matèria: Presons ; Catalunya ; Dret penitenciari

Adreça alternativa: http://cejfe.gencat.cat/web/.content/home/recerca/cataleg/crono/2013/regressioSegonGrau_CA.pdf
Adreça alternativa: http://cejfe.gencat.cat/web/.content/home/recerca/cataleg/crono/2013/regresionSegundoGrado_ES.pdf


89 p, 624.8 KB

Español
90 p, 655.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Grup de Recerca en Desistiment del Delicte i Polítiques de Reinserció
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2015-06-02, darrera modificació el 2023-09-05



   Favorit i Compartir