Neuroquímica [101918]
Saura Antolín, Carlos A. (Carlos Alberto) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Títol variant: Neurochemistry
Data: 2016-17
Resum: En el context de la Matèria Fisiologia Molecular, l´assignatura Neuroquímica està dissenyada per entendre la funció del sistema nerviós central i perifèric en condicions fisiològiques i patològiques. Aquesta assignatura compren l´estudi dels diferents tipus cel. lulars i regions implicades en el funcionament del cervell durant l´estadi adult. L´assignatura fa èmfasi en l´ensenyament dels processos bioquímics i cel. lulars implicats en el funcionament i les interrelacions de diferents regions del cervell. Un punt central del temari és el coneixement dels diferents tipus i etapes de la neurotransmissió, així com els mecanismes moleculars que regulen l´alliberament de neurotransmissors i la seva acció postsinàptica (ex. plasticitat neuronal i expressió gènica). Es veu amb detall els procesos moleculars implicats en el metabolisme, regulació i alliberament dels neurotransmissors més comuns (glutamat, GABA, acetilcolina, catecolamines, serotonina, neuropèptids i altres), així com els seus mecanismes d´acció en la cèl. lula postsinàptica. Finalment, s´estudien els mecanismes bioquímics i fisiopatològics implicats en algunes malalties del sistema nerviós tals com malalties neurodegeneratives i mentals. L´objectiu final de l´assignatura és aprofundir en aspects bioquímics i moleculars del funcionament del cervell en condicions fisiològiques i patològiques per a que l´alumne pugui desenvolupar un raonament critic del funcionament del sistema nerviós. Els objectius educatius concrets d'aquesta assignatura de Neuroquímica són: 1. Conèixer l´organització cel. lular del sistema nerviós. 2. Conèixer l'organització anatòmica del sistema nerviós. 3. Adquirir una visió global de les interrelacions entre les diferents regions del cervell. 4. Comprendre la importància de la barrera hematoencefàlica i la compartimentalització cel. lular en el metabolisme intermediari del teixit nerviós. 5. Conèixer els fonaments elèctrics i moleculars responsables de la transmissió de l'impuls nerviós. 6. Conèixer el funcionament de la sinapsi química i els processos d'emmagatzemament, alliberament, 1 6. Conèixer el funcionament de la sinapsi química i els processos d'emmagatzemament, alliberament, inactivació i acció dels neurotransmissors 7. Conèixer l'estructura molecular i el funcionament dels canals iònics i dels receptors de membrana dels neurotransmissors 8. Conèixer el metabolisme i acció dels principals neurotransmissors 9. Entendre els mecanismes bioquímics implicats en algunes patologies del sistema nerviós 10. Desenvolupar el raonament critic per profunditzar en qüestions científiques relacionades amb la bioquímica del sistema nerviós.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Biomèdiques [2501230]
Pla d'estudis: Graduat o Graduada en Ciències Biomèdiques [832]Català
6 p, 88.0 KB

Anglès
Versió reduïda
3 p, 67.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2016-07-15, darrera modificació el 2017-11-13   Favorit i Compartir