El fenómeno de la trata de menores en europa y las respuestas de la UE
Cobertera Vázquez, Andrea
Soriano, Juan Pablo, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Privat i de Ciències Historicojurídiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: El fenomen de la trata de menors a Europa i les respostes de l'UE
Data: 2016
Descripció: 22 pag.
Resum: Este trabajo describe el funcionamiento, instrumentos y mecanismos empleados por la Unión Europea en la lucha contra la trata de menores en la UE. En él se analizan los resultados de su gestión con el propósito de identificar, describir y evaluar sus acciones, mediante el análisis de documentos oficiales de la UE, informes de otros organismos internacionales (gubernamentales y no gubernamentales) y diversos artículos académicos. Para ello, se estructura en cinco partes: breve introducción del fenómeno, definición del término trata de menores; focalización del problema en el territorio europeo (dimensión del fenómeno y respuestas de la UE); resultados de la estrategia utilizada, y como parte final un quinto apartado abarcando las conclusiones generales, analizando las políticas y actuaciones estudiadas.
Resum: El projecte analitza de forma descriptiva la missió i el funcionament de l'Unió Europea (UE) al combatre el tràfic d'éssers humans dins del territori europeu, especialment en el cas del tràfic de menors, sent aquest un dels fenòmens criminals que més ha crescut als últims anys, tal i com demostra l'informe Eurostat entre 2010-2012, els Estats Membres de l'UE registraren 30. 146 víctimes, de les quals 17% eren nens i nenes. Per entendre la magnitud del fenomen dins de l'àmbit europeu i les solucions plantejades per resoldre-ho, es fa una primera immersió dins de la lògica europea sobre el succés a mode aclaridor sobre la perspectiva de l'UE; centrant-se, en un principi, en polítiques i actuacions generals, per a, posteriorment, donar pas a un anàlisi d'aquelles eines estratègiques útils per a la seva resolució. En tant que els objectius d'aquest treball són identificar, descriure i avaluar les accions de l'UE contra el tràfic d'éssers humans, i especialment el tràfic de menors, es fa una revisió i anàlisi dels documents oficials de l'UE, informes d'altres organismes internacionals (governamentals i no governamentals) i de diversos articles acadèmics. Per això, s'estructura en cinc parts: breu introducció del fenomen, definició del terme tràfic de menors; focalització del problema en el territori europeu (dimensió del fenomen i resposta de l'UE); resultats de l'estratègia utilitzada, i com part final un cinquè apartat sobre les conclusions generals, analitzant les polítiques i actuacions estudiades. A mode de conclusió, es pot extreure que el tràfic d'éssers humans és un fenomen amb una alta mutabilitat i capacitat d'adaptació a noves situacions, fet que comporta la implantació de diferents legislacions i polítiques dels seus Estats Membres, qui, tot i mostrar-se oberts a la cooperació, prefereixen aplicar les seves pròpies eines legislatives, limitant territorialment la jurisprudència de l'UE, dificultant l'aplicació d'iniciatives comuns entre països; en general, complicant la lluita contra el tràfic. Cal ressaltar, com aspecte de gran importància, la vulnerabilitat de les víctimes, especialment de les més potencials (nens), la qual ve donada pels diferents desajusts socials i econòmics, creant necessitats de supervivència, situacions dramàtiques i possibles solucions dràstiques i perjudicials per a les pròpies futures víctimes.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà.
Titulació: Ciència política i gestió pública [2500259]
Pla d'estudis: Graduat o Graduada en Ciència Política i Gestió Pública [818]
Document: Treball de recerca ; bachelorThesis ; Text
Matèria: Tràfic de persones ; Unió Europea, Països de la ; Delictes contra els infants ; Tràfic de menors ; Trata ; Menores ; EuropaTFG
22 p, 746.2 KB

Pòster
1 p, 634.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. TFG

 Registre creat el 2016-07-22, darrera modificació el 2019-07-20   Favorit i Compartir